Генпрокуратура отримала докази причетності Росії до розстрілів на Майдані

19 лютого 15:11

На поточний момент слідство намагається встановити виконавців злочинів проти активістів на Майдані.

 

Згідно з отриманими даними, у Генпрокуратурі вважають, що до масових розстрілів на Майдані були причетні представники силових структур РФ.

"У слідства є підстави вважати, що до розстрілів на Майдані були причетні російські силові структури", - заявив старший прокурор Управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генпрокуратури Олексій Донський.

При цьому, на думку прокурора, російські силовики ймовірно виступали саме організаторами розстрілів.

"Вони могли бути звичайними найманцями з інших держав або представниками тих самих російських силових структур. Їх національність не має ніякого значення, важливим є лише мета дій і хто їх використовував", - зазначив Донський, додаючи, що зараз з'ясовуються безпосередні виконавці цих злочинів.

Слідство змогло вийти на організаторів завдяки аналізу телефонних розмов побіжного екс-президента Віктора Януковича, який також був причетний до вбивств.

"У ході слідства вдалося встановити номера, за яким Янукович спілкувався з дуже обмеженим колом осіб і, зокрема, цими росіянами", - сказав прокурор, додавши, що ці номери світилися і раніше, восени 2013 року, але тоді на них не звернули належної уваги.

Раніше колишній комендант Майдану, перший віце-спікер Верховної РадиАндрій Парубійзаявив, що 20 лютого 2014 року у Києві були російські снайпери, а в місті працювали три російські і одна білоруська група спецназу. Також новий генеральний прокурор України Віктор Шокін оптимізував структуру ГПУ для підвищення ефективності розслідування злочинів проти Майдану.