"Досьє" на 1,5 мільйони студентів при Табачнику стало грубим порушенням їх прав - експерт

25 жовтня 08:35

На думку експертів, необхідно, щоб всі дані, що дозволяють ідентифікувати конкретного учня, "осідали" на рівні навчального закладу.

 

Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО) є яскравим прикладом некоректного зберігання особистої інформації.

Про це ZN.UA розповів Володимир Ковтунець, експерт Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).

"Функціонування ЄДЕБО при Табачникові - дуже грубе порушення конституційних прав. У цій базі було зібрано всі відомості про понад 1,5 млн студентів, а також про їхні родини мало не до дідуся-бабусі. І це бачили близько 5 тис. адміністраторів по всій Україні. Серед них могли бути люди з недобрими намірами", - підкреслив Ковтунець.

"Крім того, не треба забувати, що запис у базі даних - це не електронний документ, доки під ним немає відповідної сертифікації й електронного цифрового підпису", - додав він.

На думку експерта, необхідно, щоб усі дані, які дозволяють ідентифікувати конкретного учня, осідали на рівні навчального закладу. Нагору має подаватися тільки загальна статистика.

У зв'язку з цим експерти запропонували, щоб кожному громадянинові України при вході в освітню систему (тобто, грубо кажучи, з дитсадка) був наданий електронний ID. Як варіант - він може збігатися з ідентифікаційним кодом податкової

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Оксани Онищенко "У тилу Стратегії реформ".