До корупційних схем "сім'ї" Януковича залучені 75 українських компаній - Transparency International

24 лютого 11:19

51 компанія знаходиться в іноземній юрисдикції, в тому числі офшорах.

 

У корупційних схемах "сім'ї" колишнього президента України Віктора Януковича задіяні близько 75 українських компаній.

"У схемах діяв не сам Янукович, а його соратники і члени сім'ї. Тут беруть участь близько 75 українських компаній, 51 компанія знаходиться в іноземній юрисдикції, в тому числі офшорах: це Панама, Великобританія, Австрія, Швейцарія, Кіпр. І близько 20 фізичних осіб, які є ключовими. Тобто масштаб схем настільки великий, що їх не так легко зрозуміти і обробити. Тим більше нашим правоохоронцям ", - заявив аналітик Transparency International Євген Черняк в ефірі "Радіо Свобода".

Аналітик переконаний, що розслідування цих злочинів буде тривати не один рік.

Раніше Янукович переміг у світовому рейтингу корупціонерів, організованого Transparency International. Янкович набрав 13 210 голосів, обійшовши бразильську нафтову компанію Petrobas (11 900 голосів) і колишнього президента Панами Рікардо Мартінеллі (10 166 голосів). Крім Януковича, в списку найбільших корупціонерів світу були вказані сенатор Домініканської Республіки Фелікс Баутіста, Міжнародна федерація футбольних асоціацій ФІФА, Громадський фонд імені Ахмата Кадирова, екс-президент Єгипту Хосні Мубарак та інші особи та організації.

За даними ГПУ, Віктор Янукович не мав рахунків за кордоном, висновок засобів він здійснював через "Сім'ю". Тим не менш, Кабінет міністрів заблокував 1,4 мільярдів доларів на рахунках в українських банках компаній, наближених до оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Між тим, як писав у статті для "Дзеркала Тижня. Україна" Скарби Януковича: крізь лід Станіслав Батрин, цифри, озвучені нинішніми українськими чиновниками щодо загальної суми виведених з України грошей Януковича і його команди, доходять до 70 або навіть 100 мільярдів доларів.