Для замаху на Путіна "одеські терористи" готували 150 кг тротилу

11 лютого 09:43

Одеські терористи для замаху на Путіна планували підготувати два заряди потужністю 50 кг і один - 100 кг у тротиловому еквіваленті.

 

Стали відомі подробиці обвинувального висновку у справі про організацію замаху на президента РФ Володимира Путіна. Незважаючи на те, що головним обвинуваченим є Адам Осмаєв, ініціатором замаху був Руслан Мадаєв, який загинув 4 січня минулого року. Роль же Осмаєва, за даними слідства, зводилася лише до навчання Руслана Мадаєва та Іллі Пьянзина підривній справі.

Як пише Коммерсант-Украина, 4 січня 2012 року в одеській квартирі спрацював вибуховий пристрій, виготовлений трьома молодими людьми. Один із них, громадянин РФ Руслан Мадаєв, загинув на місці, а росіянин Адам Осмаєв і громадянин Казахстану Ілля Пьянзін були затримані. Вони зізналися співробітникам СБУ, що готували вибухівку для замахів на президента РФ Володимира Путіна і главу Чечні Рамзана Кадирова. 5 грудня 2012 року в Одесі розпочався розгляд справи щодо Адама Осмаєва, який є головним обвинуваченим. 25 грудня 2012 року Ілля Пьянзін був екстрадований у Росію.

За інформацією слідства, у 2011 році Ілля Пьянзін і Руслан Мадаєв, перебуваючи в Єгипті, вирішили поїхати до Туреччини, а звідти - в Афганістан, щоб "допомагати його народу протистояти агресії США". Восени того ж року у Туреччині з ними зв'язалися "невстановлені представники організації Імарат Кавказ і переконали взяти участь у терористичній діяльності на території РФ. Для цього вони виділили Іллі Пьянзіну і Руслану Мадаєву по 5 тис.дол. і направили в Одесу, повідомивши, що там їх зустріне Адам Осмаєв, який навчить їх вибухової справи. 23 грудня 2011 року Пьянзін і Мадаєв зустрілися в Одесі з Осмаєвим, який попередньо зняв квартиру на вулиці Тираспольській, заплативши 2000 грн. за оренду до 6 січня 2012 року. У цій квартирі Осмаєв навчав їх вибухової справи. Виготовлені бомби були наповнені вибухівкою і повинні були приводитися в дію за допомогою приєднаного до детонатора мобільного телефону.

Спочатку йшлося про здійснення диверсій на економічно значущих підприємствах у Росії. Проте потім Мадаєв запропонував організувати замах на прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна у разі його обрання президентом. Представники Імарату Кавказ схвалили ідею і обіцяли виділити додатково 20-25 тис.дол. Згідно з планом, 7 січня 2012 року Пьянзін і Мадаєв повинні були через Білорусь виїхати на автобусі до Підмосков'я, де мали намір зняти квартиру і встановити спостереження за пересуванням кортежів Путіна.

Для замаху на Володимира Путіна планувалося підготувати два заряди потужністю 50 кг і один - 100 кг у тротиловому еквіваленті. Після чого "одеські терористи" повинні були помістити їх в автомобілі і дистанційно підірвати вибухівку на шляху проходження кортежу. Мадаєв, як потім говорили його спільники, готовий був під'їхати до кортежу на машині і здійснити самопідрив, якщо б перша атака не вдалася. При цьому, згідно з матеріалами справи, Адам Осмаєв "не сприймав серйозно" ідею замаху і вважав її нездійсненною, а його приїзд до Росії повинен був відбутися, тільки якщо у Мадаєва і Пьянзіна виникли б "труднощі з виробництвом вибухових пристроїв". Крім того, в обвинувальному висновку відсутні дані про підготовку Осмаєвим замаху на Рамзана Кадирова.

Дістати справжню вибухівку в потрібному обсязі молоді люди не могли, тому вирішили робити її з підручних матеріалів. При цьому Осмаєв, який представився спільникам знавцем вибухової справи, всю інформацію про бомби та кумулятивні заряди насправді брав з інтернету. Обвинувачувані тримали вибухівку недпоалік від селища Августівка Одеської області, куди вони приїжджали на орендованому автомобілі Lanos. Однак перший вибух виявився малоефективним: не вдається не те, що пробити, навіть погнути не дуже товстий лист металу. Друга бомба, виготовлена на основі іншого рецепту, теж взятого з інтернету, яка, як здавалося підривникам, мала більшу потужність, не змогла зруйнувати металеву трубу. Найбільш ефективним виявився третій вибух. Щоправда, стався він вже в будинку на вулиці Тираспольській.

Знову змінивши пропорції і склад майбутньої вибухівки, 4 січня чоловіки почали плавити селітру у каструлі на газовому пальнику у коридорі квартири. Через запах надягли медичні маски. Вибух стався, коли подільники сипали у розплавлену селітру фарбу-сріблянку: Мадаєв загинув, згорівши на місці, а Осмаєва вибуховою хвилею разом з дверима викинуло на вулицю. Пьянзін в шоковому стані зумів покинути квартиру. Його госпіталізували, а потім, підлікувавши, взяли під варту. Осмаєв, що позичив замість обгорілого одягу пальто у сусідів, ще деякий час переховувався у родичів, які проживали в Одесі, але потім затримали і його.

Нагадаємо, 16 листопада Генпрокуратура України затвердила обвинувальний висновок і направила кримінальну справу Адама Осмаєва у Приморський райсуд Одеси. Осмаєва судять в Україні тому, що Європейський суд з прав людини заблокував видачу російській стороні. Тим часом інший обвинувачений Ілля Пьянзін екстрадований до Росії 25 серпня.

За інформацією Генпрокуратури, СБУ встановило, що "ця людина брала участь у створенні терористичної групи на території України з метою підготовки і здійснення теракту на території нашої держави".

За даними СБУ, Осмаєв і Пьянзін, затримані в Одесі, збиралися зробити замах на Володимира Путіна після президентських виборів в Росії у березні 2012 року. !zn

Читайте також:

Підозрюваному в підготовці замаху на Путіна загрожує 15 років в'язниці

Україна передала Росії справу про підготовку замаху на Путіна

Підозрюваний в підготовці замаху на Путіна боїться, що його таємно видадуть Росії

Підозрюваному в підготовці замаху на Путіна загрожує довічне ув'язнення