Державні телерадіокомпанії скоротять більше десяти відсотків персоналу

28 сiчня 11:33

Причина - нестача коштів у бюджеті. Якщо не будуть виділені додаткові кошти, в комітеті не виключають припинення мовлення деяких державних теле - і радіокомпаній вже з 1 квітня.

 

Держкомітет телебачення і радіомовлення розробив план оптимізації діяльності державних телерадіокомпаній (ДТРК) на 2013 рік. Документ передбачає скорочення штату ДТРК, зменшення обсягів виробництва і трансляції програм, а також оптимізацію каналів мовлення, пише "Коммерсант-Украина".

Так, до 1 травня штат Національної телекомпанії України (НТКУ) і Національної радіокомпанії України (НРКУ) повинен бути скорочений як мінімум на 15%. Персонал обласних ДТРК чисельністю більше 300 осіб повинен зменшитися на 18%, від 200 до 300 осіб - на 10%. Окрім того, до 1 березня ДТРК зобов'язані подати комітету пропозиції щодо скорочення виробництва і трансляції програм.

Зараз в Україні працюють 28 обласних і регіональних державних телерадіокомпаній, а також НТКУ, НРКУ, Державна телерадіокомпанія "Культура" і Державна телерадіокомпанія "Всесвітня служба "УТР"".

У Держкомтелерадіо пояснили, що причиною оптимізації є гостра нестача грошей у бюджеті на цей рік. "На трансляцію програм державного мовлення передбачено 64,8 млн грн. Це у 4,2 рази менше за нашу мінімальну потребу. Окрім того, з минулого року залишилося 25,2 млн грн кредиторської заборгованості перед операторами телекомунікацій. Виділених в цьому році грошей вистачить на три місяці мовлення. Якщо фінансування не збільшать, скоротяться зони мовлення, і ми будемо змушені відключати наші передавачі", - заявило газеті джерело у комітеті.

Зокрема, вже з 1 квітня можуть бути відключені передавачі, зокрема, радіо "Промінь", першого каналу українського радіо, "Першого національного".

Для збільшення фінансування у Держкомтелерадіо мають намір звернутися до президента і прем'єр-міністра. "Керівництво країни знає про цю проблему. На етапі формування бюджету президент доручив уряду врахувати кошти, необхідні для роботи державних ТРК, але уряд не виконав це доручення. Вочевидь, гроші направили на щось більш важливе",- додало джерело.

У НТКУ підтвердили наявність проблем. "У 2012 році були урізані витрати на технічне оснащення та модернізацію обладнання, ми не змогли придбати багато чого з того, що планували,- поскаржився технічний директор НТКУ Валерій Вергелесов. - Чутки про скорочення ходять давно, але офіційно нам нічого не оголошували. Затримок зарплати теж поки не було".

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф попросив Держкомтелерадіо не поспішати з оптимізацією: "Це питання, яке вимагає дуже обережного підходу. Адже за цифрами стоять люди. Зараз у штаті компанії працює близько 1,5 тис. співробітників". За його словами, зменшення в ефірі частки ДТРК може привести до їх повного витіснення комерційними каналами: "Мова йде про скорочення коштів на поширення сигналу. У підсумку існує загроза того, що канали не зможуть працювати цілодобово, і їхній час в ефірі будуть займати приватні компанії".

Разом з тим в комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації вважають, що державні ТРК не повинні надалі працювати в існуючому форматі - їм слід поступово переходити у формат громадського телебачення. "Сьогодні "Перший національний" майже не має стосунку до української держави. Вранці там транслюються радянські програми 30-річної давнини. Ми не можемо дати їм ще сотню мільйонів, щоб вони і надалі це показували. Державні ТРК повинні бути громадськими - показувати дитячі, спортивні, культурно-освітні програми, піднімати соціальні питання",- заявив голова комітету Микола Томенко ("Батьківщина"). !zn

Читайте також:

Азаров хоче потужний культурний телеканал без, "я перепрошую, Шустерів"

Телеканал "Сіті" Коломойського звільнить понад 50% співробітників

Телеканал "Культура" дорого закупив відеотехніку на виділені Азаровим гроші