ДАІ роз'яснила нюанси змін до ПДР: нові терміни, знаки і вимоги

12 квiтня 14:55

Новими правилами встановлюється пріоритет дорожніх знаків над розміткою, водіїв зобов'яжуть вмикати фари суворо за часом і будуть штрафувати за парковку на газонах.

 

У Державтоінспекції роз'яснили нюанси затверджених змін до правил дорожнього руху, які почнуть діяти в Україні з понеділка, 15 квітня.

Тепер водії будуть зобов'язані за межами населених пунктів використовувати денне світло фар і у світлий час доби у період з 1 жовтня по 1 травня. У місті ближнє світло треба буде вмикати з заходом сонця (уточнено поняття "темного часу доби"), а за паркування на газонах накладається штраф.

Зміни також передбачають пріоритет дорожніх знаків над дорожньою розміткою.

Окрім того, як уточнив начальник Центру безпеки дорожнього руху і автоматизованих систем при МВС Сергій Будник, новими правилами вводяться в дію 11 нових дорожніх знаків і 5 табличок до них (Зображення нових знаків).

Він підкреслив, що з введенням нових дорожніх знаків буде вводитися і таблиця, на якій буде вказано: "Увага, попереду нові дорожні знаки".

При цьому у нових ПДР зазначено, що дорожні знаки відтепер будуть встановлюватися таким чином, щоб їхня видимість була забезпечена не менш ніж за 100 м, і розміщуватися над проїжджою частиною не вище 6 м.

Зокрема, за словами експерта, автора книги "100 аргументів проти штрафів ДАІ" Володимира Караваєва, серед нових знаків з'явився знак, що позначає початок щільної забудови.

"Коли ви їдете по трасі зі швидкістю 90 або 110 км/год і бачите назву населеного пункту, яка зображена на синьому тлі, всі водії знають, що швидкість не скидається. Тепер, якщо за таким знаком буде стояти знак, що позначає щільність забудови, водій повинен буде скидати швидкість до 60 км/год", - пояснив він.

Разом з тим, у ДАІ визнали, що відразу 15 квітня нові дорожні знаки не буде встановлено.

"Звичайно ж, 15 квітня ці дорожні знаки не з'являться, але у процесі реконструкції доріг і будівництва нових, вони обов'язково будуть встановлюватися", - сказав Будник.

Окрім того, новими правилами встановлені додаткові вимоги до проїзду повз транспортні засоби, які здійснюють перевезення дітей.

Тепер транспортний засіб для висадки та посадки дітей має зупинятися з увімкненим аварійним сигналом, а водії, які наближаються до місця зупинки такого автомобіля, повинні знизити швидкість або зупинитися для того, щоб забезпечити безпеку дорожнього руху.

Також ПДР уточнено термін "обгін". Згідно з чинними правилами, "обгін" - це виїзд на зустрічну смугу. У випадку, якщо водій рухається по дорозі, що має дві смуги в одному напрямку, він може зробити випередження, як зліва, так і праворуч. Разом з тим у правилах чітко зазначено, що водій має рухатися якомога ближче до правого краю дороги.

Допустима межа перевищення дозволеної швидкості у 20 км/год залишилася без змін.

Зі свого боку, Володимир Караваєв нагадав, що нові правила зобов'язують водіїв вмикати ближнє світло фар у темний час доби. У ПДР чітко зазначено, що темний час доби у місті визначається із заходом сонця.

При цьому експерт висловив сумніви, що з введенням цього правила водіїв відразу будуть штрафувати.

"Я не думаю, що інспектор буде ганятися за кожним водієм, який одночасно із заходом сонця не увімкнув фари. Але якщо відбудеться дорожньо-транспортна пригода, і в цей момент, після заходу сонця, у водія не були ввімкнені фари - це буде обтяжливою для нього обставиною", - підкреслив Караваєв.

Він також відзначив, що нові правила забороняють стоянку на газонах. "Зупинка поки ще не заборонена", - сказав експерт, висловивши сподівання, що нові зміни заборонять будь-який вид зупинки і паркування на газонах.

Крім того, за його словами, у ПДР чітко визначено, що таке газон: там, де є трава - газон, де немає - не газон (якщо дослівно, газон - ділянка однорідної території з дерновим покриттям, яке штучно створюється шляхом посів та вирощування трави (переважно багаторічних злаків).

Нові ПДР не ставлять водіям в обов'язок використовувати зимові шини в зимовий період часу.

"Ми, на жаль, не змогли розробити належне формулювання, у зв'язку з чим і було ухвалено рішення, що тепер це питання має визначатися водієм, який несе відповідальність за технічний стан транспортного засобу", - пояснив Будник.

Він також уточнив, що в нових правилах немає обов'язку і використовувати дитячі автокрісла, оскільки, на жаль, багато автомобілів не пристосовані для їхнього використання. Однак ДАІшник висловив упевненість, що сьогодні більшість батьків - свідомі водії і використовують дитячі крісла. !zn

Читайте також:

Водіям дадуть місяць звикнути до нових правил і штрафувати не будуть

Водійські права, видані з 1993 по 2011 роки, будуть діяти безстроково

Названо найнебезпечніші автомобілі на українських дорогах