Чорноморський флот Росії розраховує отримати 20 нових кораблів

29 квiтня 09:53

Командувач флотом хотів би також суттєво оновити морську авіацію і сформувати повноцінну бригаду підводних човнів.

 

Чорноморський флот (ЧФ) Росії у найближчій перспективі отримає до 20 нових надводних кораблів, підводних човнів і бойових катерів. Про це повідомив журналістам командувач ЧФ віце-адмірал Олександр Федотенков.

За його словами, вже у 2013 році має бути спущений на воду, а в 2014 році прийнятий до бойового складу ЧФ новітній сторожовий корабель проекту 11356 "Адмірал Григорович". "Він стане першим у серії з шести сторожових кораблів даного проекту, оснащених корабельним комплексом великої дальності "Калібр" з високоточною крилатою ракетою. Ці кораблі отримали назви "Адмірал Ессен", "Адмірал Макаров", "Адмірал Бутаков", "Адмірал Істомін" і "Адмірал Корнілов", - зазначив Федотенков.

Він інформував, що ЧФ розраховує також на отримання шести нових підводних човнів проекту 636 класу "Варшав'янка". "Перші три з них будуть носити назви "Новоросійськ", "Ростов-на-Дону" і "Старий Оскол", - уточнив віце-прем'єр-адмірал і додав, що до складу ЧФ надійдуть ще 7 бойових катерів різного призначення та інших кораблів.

У лютому 2012 року Федотенков заявив, що ЧФ прийме у бойовий склад шість підводних човнів проекту 636 до 2017 року. "Перші три корпуси ми отримаємо в 2014 році, один - в 2015 році і два - в 2016 році для формування повноцінної бригади підводних човнів ЧФ", - сказав тоді командувач, нагадавши, що всі підводні човни вже закладені на "Адміралтейських корабельнях" у Санкт-Петербурзі. В даний час у складі ЧФ є два підводні човни: "Алроса" проекту 877В і "Святий князь Георгій" проекту 641Б.

Передбачається, що нові човни будуть базуватися у Севастополі і Новоросійську. Під базування у Новоросійську планується виділити причальний фронт.

Як зазначив командувач, після приходу нових підводних човнів на ЧФ з Україною буде підписана додаткова угода до базового договору про розміщення російського флоту на українській території.

За його словами, планується "істотно" оновити та морську авіацію ЧФ, зокрема за рахунок отримання бомбардувальників Су-24М "З надходженням в авіацію флоту літаків Су-24М збільшаться діапазон і дальність засобів ураження штурмової авіації. До 2020 року можливості авіації флоту збільшаться порівняно з 2012 роком приблизно в 2,5-3 рази, - зазначив він. - Буде розвиватися протичовнова, пошуково-рятувальна та військово-транспортна авіація". !zn

Читайте також:

Опозиція впевнена, що переозброєння ЧФ РФ створить загрозу суверенітету України

Москва досі не передавала Києву проект угод з модернізації Чорноморського флоту РФ

Москва проігнорувала пропозиції Києва з ЧФ РФ і військової співпраці