Чорнобильці мають намір відсудити у держави 5 млрд гривень

26 квiтня 13:59

В українських судах знаходиться майже 400 тисяч позовів чорнобильців, що вимагають повернути їм відібрані пільги і соціальні виплати.

 

Розміри пенсій для пільгових категорій громадян постійно збільшуються, однак потік звернень чорнобильців до судів не зменшується. Про це повідомила директор департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства соціальної політики Олена Кравченко.

"Станом на початок нинішнього року, на розгляді у судах (у тому числі апеляційному та касаційному) було 378,7 тис. справ за позовами громадян, що постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Загальна сума таких позовів досить значна і досягає 5,1 мільярда гривень", - сказала вона.

Кравченко також нагадала, що Кабінетом міністрів України 23 листопада 2011 року було прийнято постанову №1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи": "Завдяки цьому документу, за інформацією Пенсійного фонду України, за станом на початок нинішнього року середній розмір пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС складає 4 тис. 82,60 грн".

- Янукович запропонував перевірити списки чорнобильців

Окрім того, директор департаменту Мінсоцполітики зазначила, що бюджет Пенсійного фонду, призначений для чорнобильських виплат, постійно зростає. Не став винятком і нинішній рік. "Тільки загальний обсяг витрат на сплату "чорнобильських" пенсій з Пенсійного фонду для одержувачів різних категорій становитиме 7 млрд 919,2 млн грн", - констатувала Кравченко.

Нагадаємо, у 2011-2012 роках по всій Україні прокотилася хвиля акцій протесту чорнобильців. Учасники протестів заявляли, що уряд урізує їм пільги і соціальні виплати, а також незаконно позбавляє їх статусу ліквідаторів. У низці випадків мітинги закінчувалися сутичками з бійцями спецпідрозділу "Беркут".

26 квітня 2013 року, у 27-му річницю Чорнобильської катастрофи, президент Віктор Янукович заявив, що влада повинна ретельно переглянути списки чорнобильців, щоб соціальна допомога надавалася "виключно тим, хто справді її потребує і має на це законне право". При цьому президент визнав, що рівень фінансування потреб чорнобильців є недостатнім. !zn

Читайте також:

Партія регіонів запевнила, що афганців і чорнобильців пільг не позбавляли

Парламент прийняв закон, що обурив чорнобильців

Донецькі чорнобильці не захотіли навіть слухати про підвищення пенсій