Чиновники сподіваються, що пляма нафти біля берегів Одеської області зникне самостійно

14 березня 20:43

Забруднення сталося в результаті розливу так званої легкої нафти, витік якої відбувається повільно і утворює захисну плівку. Чиновники сподіваються, що шторм і природа зроблять свою справу - частина випарується, частина - розчиниться у воді.

 

Пляма нафтопродуктів у Чорному морі біля берегів Одеській області має самоліквідуватися, вважає начальник відділу екологічного та радіаційного контролю в пунктах пропуску Державної екологічної інспекції з охорони довкілля північно-західного регіону Чорного моря Олег Золотарьов.

"Забруднення сталося в результаті розливу нафтопродуктів легкої фракції, витік яких відбувається повільно і утворює захисну плівку. Швидше за все, шторм і природа зроблять свою справу - частина випарується, частина - розчиниться у воді. В даний час загроза для узбережжя мінімальна", - заявив чиновник на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської обладміністрації.

При цьому комісія доручила Усть-Дунайському та Ізмаїльському морським торговельним портам провести комплекс організаційних заходів, передбачених Кодексом торговельного мореплавства України, пов'язаних із затопленням судна "Микола Бауман".

Як повідомлялося, площа нафтової плями біля берегів Одеській області становить близько 5,3 кв. км і продовжує збільшуватися. Останній раз виміри площі було зроблено 11 березня. Далі їх не дозволяло робити неспокійне море.

Велике забруднення морських територіальних вод України сталося біля узбережжя Одеської області. Раніше прокуратура Одеської області повідомила, що площа нафтової плями становить понад 840 тис. кв. м. Забруднення сталося в результаті потрапляння у воду нафтопродуктів з теплохода "Микола Бауман", затонулого в районі Старостамбульського гирла Дунаю на відстані 5 км від Нульового кілометра Дунаю.

Відкрито кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією згідно з ч.1 ст.243 Кримінального кодексу України (забруднення моря), ч.1 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод).

Судно "Микола Бауман" (прапор Молдови, порт приписки Джурджулешти) затонув у районі Старостамбульського гирла Дунаю, у Кілійському районі Одеської області.

Всі члени екіпажу (11 чол., всі - громадяни Молдови) врятовані. Судно йшло з Туреччини у Херсон з вантажем гіпсу. У його носовій частині відкрилася пробоїна, через яку почала текти вода. Капітан дав сигнал лиха і спробував посадити судно на мілину, але не встиг. Воно затонуло.

Затонулому теплоходу було 40 років. Він належить Danube Shipping LTD. !zn

Читайте також:

Площа нафтової плями біля берегів Одеської області перевищила 5 кв. км

Масштабний розлив нафти під Одесою: пляма площею понад 840 тис. кв. метрів

В Одеській області почалася повінь, рятувальники евакуюють людей

Допустимий рівень забруднення повітря в Києві перевищено в шість разів