Бойовики заявили про готовність віддати Савченко двох полонених жінок

26 грудня 13:53

Бойовики назвали Савченко "представником здорової частини українського народу".

 

Бойовики заявили, що віддадуть Надії Савченко двох полонених жінок, йдеться в заяві лідерів бойовиків "ЛНР" і "ДНР" Олександра Захарченок та Ігоря Плотницького.

У своїй заяві бойовики заявили, що вважають Савченко "представником здорової частини українського народу" і в якості "жесту доброї волі" готові віддати двох жінок - Анжеліку Преснякову і Ольгу Сворак, передає канал "112 Україна".

У заяві сказано, що Київ нібито не може виконувати "Мінськ-2" в частині обміну.

"Як жест доброї волі, у переддень Нового року і Різдва, ми без будь-яких умов передаємо представнику народу України Надії Савченко двох жінок – Анжеліку Преснякову і Ольгу Сворак", - сказано в заяві бойовиків.

Сестра Савченко Віра в коментарі "Українським новинам" підтвердила передачу. "Я вам підтверджую (передачу)", - сказала вона.

Зазначимо, що у відкритих джерелах інформації про Анжеліку Преснякової немає, а ось про Ольгу Свокар відомо, що вона є журналістом видання "Голос народу Івано-Франкивщины" і "Голос-інфо". Про її затримання бойовиками "ЛНР" стало відомо в червні 2016 року.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко прокоментувала агентству "Інтерфакс-Україна" заяву керівників т. н. "ЛНР" і "ДНР" про наміри передати народному депутату Надії Савченко двох полонених жінок, Геращенко сказала: "Ми щасливі звільнення кожної людини. Якщо передача українською стороною 15-ти тих, кого запитували ОРДЛО, серед яких шість жінок, сприяє звільненню і розблокує цей процес, ми щасливі".

Читайте також: Сім'ї полонених українських військових отримають виплати від держави - Геращенко

Напередодні глава Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що Україна в односторонньому порядку передасть бойовикам російсько-терористичних формувань 15 осіб, засуджених за злочини проти територіальної цілісності і державного суверенітету України.

Раніше представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту в Донбасі Ірина Геращенко заявила, що українська сторона найближчі дні звільнить з-під варти 15 раніше судимих за злочини осіб. Більшість помилувані президентом, серед них - шість жінок, є літні і хворі.

Президент України Петро Порошенко помилував дев'ять засуджених для подальшого їх звільнення та передачі бойовикам.

За даними СБУ, терористи ОРДЛО утримують у заручниках 109 українських громадян. 492 людини вважаються зниклими без вести.