Бойовики у вівторок двічі не пустили спостерігачів ОБСЄ в Комінтернове

06 сiчня 19:38

Ніяких пояснень відмови у пропуску спостерігачів бойовики не надали.

 

Спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в черговий раз було відмовлено в доступі до зайняте бойовиками Комінтернове Волноваського району Донецької області, при чому як зі сходу, так і з південно-заході, йдеться у звіті місії за вівторок, 5 січня.

Згідно зі звітом, бойовики не пропустили в Комінтернове спостерігачів СММ ОБСЄ у вівторок двічі: один раз на КПП біля с. Заїченко в 4 км на схід від Комінтерново, де "озброєні люди знову завадили СММ... без будь-яких пояснень", і другий раз - на КПП при в'їзді в Комінтернове з південно-заходу "озброєні люди знову відмовили у проїзді СММ в село".

В ОБСЄ зазначили, що СММ продовжує зустрічати обмеження у виконанні своїх наглядових функцій на Донбасі. Зокрема, крім двох інцидентів біля Комінтерново, бойовики у вівторок двічі обмежили переміщення спостерігачів: Дебальцеве Донецької області та в смт Комсомольський Свердловської міськради Луганської області.

Щодо безпекової ситуації в зоні АТО, в Донецькій області спостерігалася невелика кількість порушень режиму припинення вогню, більшість з них – біля аеропорту Донецька. У Луганській області був зафіксований мінометний обстріл, повідомляється у звіті.

Також у звіті повідомляється про створення сил самооборони в смт Каланчак Херсонської області неподалік від адміністративної межі з окупованим РФ Кримом.

Згідно з домовленостями, досягнутими учасниками Тристоронньої контактної групи в Мінську 22 грудня, з 00:00 23 грудня в Донбасі введено "повний і беззастережний режим тиші".

22 грудня бойовиків незаконних збройних формувань зайняли селище Комінтернове Донецької області, який знаходиться в "сірій зоні". Терористи розмістили у населеному пункті бронетехніку та інші заборонені Мінськими домовленостями озброєння. Відстань від Комінтернового до Маріуполя достатня для використання 120-мм мінометів і висунення ДРГ в напрямку цього міста. Тоді ж група "ІС" повідомляла, що разом з бойовиками "ДНР"у Комінтернове увійшов підрозділ ЗС Росії. Також штаб АТО оприлюднив докази присутності бойовиків у Комінтерновому. Фотознімки були зроблені підрозділом аеророзвідки.