Близький до Банкової політолог анонсує антикорупційні рейди

10 квiтня 15:56

У найближчому майбутньому, вважає політолог, казнокрадів почнуть "ловити за руку".

 

"Для перемоги на виборах 2015 Віктор Янукович повинен поставити заслін розкраданню держбюджету і знизити тиск силовиків на підприємців", про це під час круглого столу заявив керівник Інституту української політики Кость Бондаренко.

На думку експерта, висновки про успіх боротьби з корупцією ближче до 2015 року суспільство буде робити виходячи з їхніх результатів. "Для Президента вирішення питань корупційної ренти, зниження тиску силовиків на підприємців і переключення їх уваги з тих, хто заробляє на тих, хто краде, здатні стати вагомими аргументами в майбутній президентській кампанії", - зазначив експерт.

Крім того, за словами Бондаренка, якщо Янукович дійсно хоче перемогти на виборах, він повинен не тільки поставити заслін розкраданням держбюджету, запропонувати якісь заходи з обмеження цих розкрадань, але і показати, персоніфікувати декількох дуже яскравих казнокрадів. "Хто це буде, кого спіймають за руку, не відомо, але думаю, що в найближчому майбутньому все це буде. Дуже не хотілося, щоб у нас, від влади до влади, повторювався казус римського імператора Флавія Веспасіана, який розставляв на різноманітні посади корумпованих людей, яких він сам називав "губки". Вони корумпувалися, набирали хабарі. Потім їх по черзі страчали, а майно конфіскували. Це казус з часів здобуття незалежності Україною у нас час від часу проявляється", - зазначив Бондаренко.

Кость Бондаренко критично оцінив ідею створення силового збройного підрозділу у структурі Міністерства зборів і доходів як неефективну і порушує політичний баланс. "Дуже сумно, коли в деяких головах з'являються ініціативи створення ще однієї силової структури під міністерство доходів і зборів, що після такого об'єднання призведе до створення "податкового мегамонстра". Завжди повинні бути баланси і противаги. У цьому випадку їх немає", - сказав Бондаренко. !zn