Більше 90% громадян вважають себе етнічними українцями

12 квiтня 12:46

Серед молоді від 18 до 29 років частка етнічних українців сягає майже 100%. Серед тих, кому за 60, – менше 90%.

 

Абсолютна більшість громадян України (92%) вважають себе етнічними українцями, 6% – етнічними росіянами, 1,5% віднесли себе до інших етносів, свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Як зазначають соціологи, спостерігається тенденція зростання частки респондентів, які ідентифікують себе як етнічних українців, із зниженням віку опитаних (від 87% серед тих, кому 60 і більше років, до 96% серед тих, кому від 18 до 29 років) і зниження частки етнічних росіян (з 10% до 3%).

Центр Разумкова

Також у дослідженні зверталась увага на проблеми біетнічності та множинної етнічності як одного з аспектів формування етнічної ідентичності. 74% опитаних в Україні відчувають свою належність лише до однієї національності, 12% – одразу до двох або кількох національностей, 6% – не відчувають належності до жодної національності, 8% – не визначилися.

Якщо серед етнічних українців 77% відчувають свою належність лише до однієї національності, то серед етнічних росіян – лише 39%, одразу до двох або кількох національностей – відповідно, 10% і 30%, до жодної національності – відповідно, 5% і 20%.

"Отже, поряд з біетнічністю чи поліетнічністю, можна також говорити якщо не про відмову, то про "дистанціювання" від етнічної самоідентифікації, яка (як і бі- чи поліетінчність) більшою мірою в Україні є характерною для етнічних росіян", - зазначають соціологи.

Центр Разумкова

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 3-9 березня 2017 року 2 016 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними опитування Центру Разумкова, в листопаді 2016 року дві третини (65%) українців не прагнули відновлення Радянського Союзу, 13% відповіли, що прагнуть, ще 22% відповіли "так, але я розумію, що за сучасних умов це нереально". Якщо серед етнічних українців відповіли, що не прагнуть відновлення Радянського Союзу, 69%, то серед етнічних росіян – лише 39%.