"Бенксі з Донецька" намалював, як його катували бойовики – Foreign Policy

22 жовтня 17:01

Захаров розповів, як йому зламали десять ребер за портрет ватажка терористів з пістолетом біля скроні.

 

Український вуличний художник Сергій Захаров, якого прозвали "Бенксі з Донецька", після полону в так званій "ДНР" намалював, як його катували проросійські терористи.

Про це сьогодні пише Foreign Policy. Захаров розповів, що разом з товаришами по команді "Мурзілка" він намалював у Донецьку кілька графіті, на яких бойовики були у образі демонів, а їхній ватажок Ігор "Стрєлков" Гіркін тримав пістолет біля скроні поруч з написом: "Просто зроби це".

За словами художника, за свою творчість йому довелося пережити 10 днів тортур, під час яких йому поламали ребра. За словами Захарова, російські журналісти, які брали в нього інтерв'ю, видали його терористам.

"Інколи посеред ночі п'яні охоронці брали когось із в'язнів, вели в іншу будівлю і там били заради розваги", - розповів Захаров американським журналістам.

"Після того, як мене двічі сильно побили кийками, бойовики кинули мене в залізну коробку, в якій ледве вміщалися двоє людей, і покинули на два днів на сонці. Я втратив свідомість", - розповів художник про тортури.

За словами Захарова, іншим разом терористи погрожували йому пістолетом і наказували готуватися до смерті. А якось погрожували відрізати вухо. Зараз "Бенксі з Донецька" живе у Києві і йому нічого не загрожує. Він почав роботу над серією малюнків, на яких зобразив тортури, через які йому довелося пройти.

Раніше в ООН заявляли, що терористи "ДНР" і "ЛНР" влаштовують полоненим жорстокі тортури. !zn