Американцям показали рабськю працю на "копанках"

08 лютого 14:52

Представники посольства США зацікавилися зростанням нелегального видобутку вугілля, оскільки найчастіше на "копанках" працюють неповнолітні.

 

Голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець на поточному тижні разом з двома представниками посольства США проїхався "копанками" Донецької області. Про це голова НПГУ повідомив журналістам.

"Проблема нелегального видобутку вугілля в Україні існувала і раніше, але зараз видобуток вугілля в "копанках" поставлено на промисловий потік. І все це відбувається під кришуванням перших осіб держави, міліції, прокуратури, органів місцевої влади і бандитів", - зазначив він.

За оцінками Волинця, в останній рік на частку нелегального видобутку припало близько 6 млн тонн вугілля. Ця цифра повністю збігається з об'ємом профіциту вугілля, що знаходиться на складах ТЕС - 6 млн т.

"Через державні шахти і збагачувальні фабрики це вугілля поставляється бюджетним організаціям і на державні теплові електростанції. Таким чином, видобуте нелегальним чином вугілля вбиває державні шахти, де працює по дві-три тисячі людей на кожній, і які на відміну від "копанок" платять податки", - сказав голова НПГУ

Михайло Волинець зазначив, що представники посольства США зацікавилися зростанням нелегального видобутку вугілля, оскільки найчастіше на "копанках" працюють неповнолітні. "Це рабська праця. Людям не платять гроші, а державі - податки. Про які західні інвестиції може йти мова?", - говорить він.

Нагадаємо, минулого тижня проблемні питання вугільної галузі обговорили вже представники центрального комітету і територіальних організацій Профспілки працівників вугільної промисловості України. Особливе занепокоєння учасники зустрічі висловили саме зростанням нелегального видобутку вугілля, а також тривалим підписанням енергетичного балансу України на 2013 рік і неплатежами держпідприємств за електроенергію. На думку учасників переговорів, озвучені проблеми не дозволяють планувати закупівлі вугілля на ТЕС країни і ставлять під загрозу своєчасність розрахунків за спожиту продукцію, що може призвести до значних збитків вугільних підприємств та соціальної дестабілізації у вуглевидобувних регіонах. !zn

Читайте також:

"Копанки" - це потужний удар під дих українського вуглепрому, - профспілка

Затягування підписання енергобалансу України на 2013 рік загрожує збитками вугільної галузі

Донецький губернатор поскаржився на деградацію шахтарських селищ