Зонд NASA виявив на Марсі радянський апарат, який здійснив посадку більше 40 років тому

12 квiтня 10:35

Загублена на Марсі 40 років тому радянська міжпланетна станція "Марс-3" знайдена групою користувачів соціальної мережі "ВКонтакте".

 

На знімки поверхні Марса, зроблені американським зондом MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), можливо, потрапив радянський апарат "Марс-3", який здійснив посадку на Червону планету у грудні 1971 року. Об'єкт, схожий на цей зонд, спочатку розгледіли російські ентузіасти, а потім з їхньою гіпотезою погодилися фахівці NASA.

Автоматична станція "Марс-3" стартувала на Марс 29 травня 1971 року. 2 грудня посадковий модуль увійшов в атмосферу планети і зробив м'яку посадку - першу в історії і єдину в радянській марсіанській програмі. Зонд почав передавати інформацію, але через 14,5 секунд зв'язок перервався.

На думку фахівців, електронна начинка модуля була знищена розрядами статичної електрики, яка накопичується в екстремально сухих марсіанських умовах.

У грудні 2012 року творець групи, присвяченої марсоходу Curiosity у соцмережі "Вконтакте", Віталій Єгоров виявив на зонді MRO об'єкт, схожий на радянську станцію. Він знаходився практично у тій же точці, яку в якості місця посадки вказували радянські конструктори.

Єгоров повідомив про знахідку професора Інституту геохімії та аналітичної хімії імені Вернадського Олександру Базилевському. NASA за посередництва вченого організувало повторну зйомку з MRO.

На знімках з високою роздільною здатністю добре помітні штанга з двигунами м'якої посадки, гальмівний конус, парашут і сам посадковий модуль розміром близько 1,5 метра. У NASA відзначають, що розташування цих деталей дійсно відповідає очікуваним для "Марса-3", але поки не можна виключити і альтернативні пояснення знахідки. !zn

Читайте також:

Проведений Curiosity аналіз ґрунту підтвердив наявність у минулому на Марсі умов для життя

Марс може стати схожим на Землю після удару комети, людство чекає на шоу

Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку та хлор