ЗМІ Бразилії відмовилися від послуг Google

21 жовтня 09:17

Причина такого рішення полягає в тому, що, за словами газетярів, Google News користується великою популярністю, і читачі задовольняються прочитаним там замість того, щоб заходити на сайти самих видань.

 

Близько 90% друкованих видань Бразилії заборонили інтернет-сервісу Google News публікувати їхні матеріали.

Ініціатива виходила від бразильської Національної асоціації журналістів. Їх рекомендації послідували 154 видання - члена асоціації.

Причина такого рішення полягає в тому, що, за словами газетярів, Google News користується великою популярністю, і читачі задовольняються прочитаним там замість того, щоб заходити на сайти самих видань.

Крім відтоку аудиторії зі своїх веб-сайтів бразильські газетярі скаржаться ще й на те, що Google News відмовляється платити за опубліковані матеріали. "Залишаючись з Google News, ми не зможемо розширити нашу інтернет-аудиторію. Якраз навпаки", - сказав президент Національної асоціації журналістів Карлос Фернандо Лінденберг Нетто.

"Публікуючи перші кілька рядків наших матеріалів, Google News, по суті, зводить до мінімуму шанси на те, що читачі зайдуть на наші сайти, щоб прочитати історію повністю", - продовжив глава асоціації.

- Українські газетярі прогнозують смерть друкованих версій видань


Google, навпаки, стверджує, що завдяки його інтернет-сервісу відвідуваність новинних сайтів в цілому і газетних зокрема значно зросла.

Експеримент не вдався?

Експеримент з Google News Національна асоціація журналістів почала проводити в грудні 2010 року. Передбачалося, що інтернет-сервіс буде публікувати перші рядки газетних статей, що називається, для затравки: читачі побачать початок історії і, заінтриговані, перейдуть на сайт відповідного видання, щоб прочитати все цілком. Однак незабаром бразильці визнали, що експеримент не працює.

Серед 154 видань, що розірвали відносини з Google News, є і найбільші в країні новинні веб-сайти - "Глобо" і "Штат Сан-Паулу". "Google News дає новинним сайтам по всьому світу мільярди кліків", - заявив глава департаменту зі зв'язках з громадськістю Google Марсель Леонарді.

Між тим, бразильські ЗМІ запевняють, що, незважаючи на відмову від послуг сервісу Google News, посилання на більшість видань залишаться в самому пошуковику. Тобто, використовуючи Google, а не Google News читачі як і раніше зможуть знаходити інформацію з газетних веб-сайтів.

Нагадаємо, днями корпорація Google пригрозила прибрати з пошукової видачі сайти французьких ЗМІ, якщо влада країни почне стягувати плату з пошуковиків. !zn

Читайте також:

Google пригрозив виключити з пошуку сайти французьких ЗМІ

Facebook обігнала Apple і Google за згадуваністю бренду


Журнал
Newsweek повністю йде в інтернет