Юпітер "викинув" з Сонячної системи іншу велику планету - вчені

05 листопада 11:15

Подія сталася близько чотирьох мільярдів років тому.

 

Ідея про те, що в Сонячній системі колись існував п'ятий гігант, вперше прозвучала в 2011 році. Ця ідея дозволила максимально точно прийти до моделювання орбіт Марса і Землі. На думку вчених, небесне тіло було викинуто з Сонячної системи гравітаційним впливом великого сусіда – Юпітера або Сатурна. Але який саме гігант був у цьому винен, довгий час було неясно. Нова ж робота дослідників з Університету Торонто вказує на те, що винуватцем зникнення планети став Юпітер.

На думку вчених, зникла планета відносилася до того ж класу, що і Нептун і Уран. Вона була гігантом, але не газовим гігантом, як Юпітер і Сатурн, а крижаним – набагато більш щільним і масивним. Юпітер міг викинути цю планету з Сонячної системи під час близького сходження. У процесі планети розганяють одна одну, і одна з них викидається з системи, стаючи одинаком в міжзоряних просторах галактики. Так міг "спрацювати" і Юпітер, сходячись із Сонцем з більш віддалених областей Сонячної системи.

Читайте також: NASA представило Топ-20 найбільш дивовижних екзопланет

Дослідники розглянули те, як цей процес міг вплинути на супутники Юпітера і Сатурна, Каллісто і Япет. Комп'ютерне моделювання показало, що саме процес, який увінчався вигнанням однієї планети, міг привести один із супутників на ту орбіту, на якій він знаходиться зараз.

За словами одного з авторів роботи, "Юпітер міг викинути п'яту гігантську планету, отримавши при цьому місяць з орбітою як у Каллісто. При цьому для Сатурна таке неможливо: інакше Япет мав би траєкторію занадто обурену, яка ніяк не могла б стати тим, чим стала сьогодні".

Раніше повідомлялося про те, що вчені з Віденського університету на чолі з Томасом Майнделем визначили траєкторію, за якою рухалась планета Тейя, зіткнення з Землею якої могло послужити причиною утворення Місяця. Проаналізувавши всі можливі сценарії руху планети, вчені прийшли до висновку, що найбільш ймовірно, Тейя раніше була четвертою планетою Сонячної системи.