Японські вчені навчились читати сни

05 квiтня 22:48

Створена система дозволяє буквально відображати картинки, які бачить уві сні людина.

 

Японські вчені говорять, що вони навчилися читати сни людей. Буквально в реальному часі. За їх словами, створена система дозволяє з точністю до 60% визначати, що ж саме сниться людині в даний момент, знімаючи її мозкову активність за допомогою магнітно-резонансного томографа. Японські вчені в останньому номері журналу Science пишуть, що створена система дозволяє буквально відображати картинки, які бачить уві сні людина.

Професор Юкіясу Камітані один з авторів системи і професор Обчислювальної лабораторії неврології в Кіото, розповідає, що для створення системи "декодування снів" їм довелося провести досить велику роботу. В майбутньому подібні розробки, на думку японського спеціаліста, можуть мати досить широку сферу застосування, включаючи роботу з різними неврологічними захворюваннями.

У публікації японські вчені говорять, що розшифровкою снів і розумінням того, що взагалі являють собою сни, займалися ще в Давньому Єгипті. Природа сну багато в чому залишається незрозумілою і донині.

Японські дослідники говорять, що в них була група з кількох десятків добровольців, кожен з яких "подивився" під томографом більше 200 снів, що дозволило сомнологам скласти так звану карту роботи мозку під час снів. Вивчивши, як працює мозок під час бачення того чи іншого образу, дослідники сконструювали карту "візуальних категорій". Дослідники говорять, що вони займалися вивченням ранніх фаз сну - коли людина тільки засинає і перед очима лише починається картинка зі сну. На наступних етапах роботи дослідники створили базу з асоціацій і зіставляли їх у часі, щоб зрозуміти, що ж саме в даний момент бачить людей.

За словами дослідників, поки нова система ще дуже далека від досконалості. Наприклад, система лише в загальних рисах може сказати, що снилося людині. Вона може сказати, що їй сниться машина, але не може сказати, якої вона марки і куди вона їде на ній. Таким чином, дрібні деталі сну поки залишаються за межами можливостей системи, проте систему можна налаштувати на конкретну людину і її роботу мозку, що без сумніву підвищить точність роботи. !zn

Читайте також:

Учені повідомили про виявлення темної матерії

Обама попросив у Конгресу 100 млн дол. на створення карти головного мозку

Учені змогли діагностувати рак шлунка за диханням пацієнта