Windows 10 протягом року буде безкоштовною

22 сiчня 00:53

Для Microsoft Windows 10 є важливою віхою - Windows 8 викликала дуже багато нарікань у користувачів

 

Нова операційна система Windows 10 від Microsoft буде доступна в якості безкоштовного оновлення користувачам пристроїв на Windows 8.1, Windows 7 і Windows Phone 8.1.

Пропозиція буде дійсна тільки протягом першого року після виходу платформи. Як буде організована оплата платформи після цього - буде це одноразовий платіж або передплата - компанія поки не уточнює. Також поки невідомо, чи доведеться оплачувати підписку користувачів, які встановили систему в перший рік.

Проте подібний хід в будь-якому випадку може змусити користувачів швидше перейти на нову версію Windows. Зараз приблизно 56% комп'ютерів у світі до сих пір працюють на Windows 7, а на Windows 8 і 8.1 - лише 15 відсотків.

21 січня голова по розробці Windows Террі Майєрсон провів презентацію компанії Microsoft. Відбулася вона в Редмонді, в штаб-квартирі компанії, і на ній розповідалося про систему Windows 10, перша інформація про який з'явилася кілька місяців тому.

Для Microsoft наступна версія "вікон" є важливою віхою. Вже хоча б тому, що Windows 8 викликала дуже багато нарікань у користувачів, так і взагалі виявилася не надто вдалою. І компанія постаралася зробити так, щоб "десятка" вийшла куди більш цікавою і привабливою розробкою. Як заявив керівник відділу розробки Windows Террі Майерсон, "нова Windows - це щось більше, ніж просто чергова версія".

Перш за все, під час презентації розповіли про підвищеної безпеки нової системи. За словами розробників, вона буде набагато успішніше протистояти атакам і вірусним атакам, ніж попередні версії. Окрему увагу було приділено простоті використання завдяки появі нових "фіч" і жестів.

Читайте також: Хакери Росії використовують недоліки Windows для шпигування в Україні – WSJ

Головною родзинкою Windows 10 є її універсальність, здатність взаємодіяти з різними пристроями, будь то десктопи, планшети, ноутбуки або навіть ігрові консолі Xbox. Мабуть тому Майєрсон не називав нове творіння операційною системою, вважаючи за краще термін "сервіс".

Windows 10 відрізняє цілий ряд нововведень, а також повернення такої "класики", як кнопка "Пуск". При цьому, стартове меню буде доступний в двох видах - звичайному, як в "сімці" і повноекранному, як в Windows 8. А функція Continuum забезпечить безшовний перехід між класичним і новим інтерфейсом в додатках.

До числа нових можливостей відносяться Action Center ("Центр повідомлень"), голосової помічник Cortana, вже знайомий користувачам Windows Phone 8.1, а також браузер Spartan, який повинен прийти на зміну користується поганою славою Internet Explorer. Цікавою особливістю нового браузера стане режим нотаток, що дозволяє залишати коментарі прямо поверх сторінки. Згодом ними можна ділитися з іншими користувачами. Любителі ігор напевно оцінять можливість стримить гри з консолі Xbox на планшет.

Також на презентації було розказано, що нова збірка Windows 10 для ПК з'явиться вже наступного тижня. А користувачам смартфонів доведеться почекати до середини лютого. Що ж стосується релізу системи, то точна дата поки невідома. Але станеться це у 2015 році.