"ВКонтакте" відклала IPO через скандал з розміщенням Facebook

29 травня 12:20

Як пояснив рішення засновник "ВКонтакте" Павло Дуров, IPO Facebook'а "зруйнувало віру багатьох приватних інвесторів у соціальні мережі".

 

Первинне розміщення акцій (IPO) найбільшої російської соціальної мережі "ВКонтакте" відкладено на невизначений термін у зв'язку зі скандальним розміщенням Facebook.

Про це написав у своєму твіттері засновник російської компанії Павло Дуров, який отримав право вирішального голосу після довіреності від найбільшого акціонера "Вконтакте" Mail.ru.

"IPO FB зруйнувало віру багатьох приватних інвесторів у соціальні мережі, і IPO VK (ВКонтакте - ред.) відкладено на невизначений термін", - написав він.

Читайте: Користувачі Facebook подали проти компанії позови на $15 млрд

У січні 2012 року Дуров в інтерв'ю інтернет-виданню gazeta.ru підтвердив намір вийти на IPO в 2012 або в 2013 роках, а перед цим продати близько 3% акцій компанії приватному інвестору.

Приблизно рік тому агентство Bloomberg повідомляло з посиланням на неназвані джерела, що "ВКонтакте" веде переговори з банками про потенційне розміщення. Одним з акціонерів "ВКонтакте" є група Mail.ru. Їй належить 39,99% акцій мережі.

У понеділок ввечері "ВКонтакте" повідомила, що Mail.ru, якій належить 40% акцій, передає Дурову довіреність на голосування своїм пакетом акцій у компанії. Сам засновник володіє 12% акцій "Вконтакте". Після довіреності від Mail.ru, він отримав право вирішального голосу у прийнятті рішень у компанії.

"ВКонтакте" і Mail.ru Group, залишаючись незалежними в управлінні компаніями, мають низку загальних проблем і завдань, які потрібно вирішувати спільно", - заявив Дуров, чиї слова наведено в повідомленні. Наприкінці квітня головний акціонер Mail.ru Алішер Усманов заявляв, що менеджменту Mail.ru і Дурову вдалося знайти взаєморозуміння і вони мають намір об'єднати частки, щоб мати блокуючий пакет.

В минулому менеджмент Mail.ru заявляв про бажання довести частку у "ВКонтакте" до контрольної, що викликало публічну негативну реакцію Дурова. !zn

Читайте також:

Facebook оцінили у $104 млрд

В результаті IPO Facebook'а Марк Цукерберг став багатшим за засновників Google

«ВКонтакте» відкрила представництво в Україні

Соцмережа «ВКонтакте» хоче розмістити акції на біржі у Нью-Йорку