Виявлена найближча до чорної діри зірка

14 березня 12:05

Зірка здійснює оборот навколо чорної діри за півгодини.

 

Астрономи з Альбертського університету виявили незвичайну подвійну систему, яка складається з білого карлика і чорної діри. При цьому зірка розташована настільки близько до чорної діри, що здійснює оборот навколо неї за півгодини. Про свою знахідку дослідники повідомили в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Подвійна система Х9 розташовується у Чумацькому Шляху, на відстані 14,8 тисяч світлових років від Землі, в кульовому скупченні 47 Тукана. Дослідники виявили в ній присутність великої кількості кисню, що підтверджує, що один з її компонентів є білим краликом. Крім того, вчені відзначили, що яскравість цього джерела змінюється з періодом близько 28 хвилин – судячи з усього, саме такий час потрібен зірці і дірі, щоб зробити повний оборот навколо загального центру мас.

Астрономи припускають, що колись крихітний і тьмяний білий карлик міг бути червоним гігантом, проте зустріч з чорною дірою закінчилася для нього втратою зовнішніх оболонок, залишивши лише щільне ядро, що збереглося на стабільній орбіті близько до діри. Мало-помалу вони втрачали енергію обертання, поки не наблизилися до нинішнього тісного сусідства.

Читайте також: Астрономи дали назву одній з малих планет Сонячної системи

На думку дослідників, компоненти подвійної системи може розділяти відстань, у 2,5 рази більша, ніж дистанція між Землею і Місяцем. "Цей білий карлик знаходиться так близько до чорної діри, що речовина, яку вона перетягує з нього, закручується, утворюючи щільний диск матерії, перш ніж впаде на діру. На щастя для зірки, ми не думаємо, що вона сама впаде на діру, а ще якийсь час залишиться на орбіті", заявив один з авторів дослідження Араш Бахрамян.

Як підкреслюють вчені, рано чи пізно чорна діра остаточно "оголить" зірку, спочатку перетворивши її на планету, а потім і зовсім випарувавши.

Раніше NASA представило відео знищення зірки чорною дірою. На відео зображено момент так званого "приливного руйнування", яке знаходиться в центрі галактики, розташованій на відстані 290 мільйонів світлових років від Землі.