Великий адронний колайдер вловив новий слід таємничої антиречовини

25 квiтня 12:00

При розпаді нейтрального Bs-мезона у Великому адронному колайдері, вчені помітили порушення симетрії між матерією і антиматерією.

 

На Великому адронному колайдері (ВАК) вдалося зафіксувати новий прояв відмінності речовини від антиречовини, повідомляє найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій CERN. Можливо, це наблизить розгадку однієї з головних таємниць Всесвіту - чому матерія переважає над антиматерією і, відповідно, чому цей Всесвіт, включаючи його мешканців, існує в принципі. Адже якби кількість матерії і антиматерії була рівною, вони б взаємознищилися.

Порушення симетрії між матерією і антиматерією вловили при розпаді нейтрального Bs-мезона. З безлічі відомих на сьогоднішній день частинок ця - лише четверта, що демонструє подібну поведінку. Два з трьох попередніх таких відкриттів принесли вченим Нобелівську премію, а одне, можливо, було помилковим.

Результати цього експерименту відображені у звіті, опублікованому у Мережі. Він також був направлений у науковий журнал Physical Review Letters. Фізики дають зрозуміти, що ці результати все-таки не виходять за рамки Стандартної моделі - прийнятої на сьогоднішній день теорії елементарних частинок. Так що загадки Всесвіту, які ця теорія не здатна пояснити, залишаються невирішеними.

До них належить і загадка антиречовини. Вважається, що спочатку кількість речовини і антиречовини у Всесвіті була однаковою, але зараз антиматерія у ньому практично відсутня. Вивчаючи ледь вловиму різницю у властивості частинок і античастинок, експерименти, проведені на ВАК, намагаються пролити світло на причини такої переваги. Є й інше питання - чи існують інші місця у Всесвіті, заповнені, навпаки, практично повністю антиречовиною.

Перші пояснення асиметрії матерії і антиматерії були запропоновані ще радянським академіком Андрієм Сахаровим. Він з'ясував, що властивості частинок зі зворотними квантовомеханічними функціями не цілком протилежні. Тобто, в одних і тих же умовах частинки матерії і антиматерії поводять себе не діаметрально протилежно, не "дзеркально", а з невеликими відхиленнями від симетрії.

Протягом декількох останніх десятиліть роботи різних груп в області фізики елементарних частинок приводили до виявлення прикладів такої асиметрії матерії і антиматерії. Однак ці реакції належали до розряду "екзотичних" і не могли пояснити переваги матерії над антиматерією.

Нагадаємо, плановий ремонт Великого адронного колайдера (ВАК) почався 14 лютого - за 20 місяців фахівці модернізують установку і підготують її до роботи на більш високих енергіях.

4 липня 2012 року Джо Інкандела, керівник експерименту CMS Великого адронного коллайдера заявив, що колаборації вдалося виявити частинку, подібну до бозона Хіггса, з масою 125 ГеВ. !zn

Читайте також:

Журнал Science визначив топ-10 найважливіших подій 2012 року в науці

На Великому адронному колайдері, можливо, отримано новий вид матерії