Вчений поставив під сумнів існування позаземної цивілізації біля "зірки інопланетян"

13 листопада 17:10

На думку дослідника, інопланетяни мали колонізувати інші зірки, перетворивши їх на подобу "зірки Таббі".

 

Брайан Лакі з Університету Огайо засумнівався в наявності позаземного розуму біля зірки KIC 8462852, зміни в яскравості якої пов'язують з наявністю навколо неї сфери Дайсона. Свої висновки вчений опублікував на сайті arXiv.org.

У ході дослідження вчений спробував відповісти на питання про те, наскільки велика ймовірність виявлення зірки, схожої на KIC 8462852, і наскільки багато подібних об'єктів і випадків зміни їхньої яскравості людство могло б виявити, якщо б таку поведінку можна було пояснити природними факторами.

Розрахунки дослідника, зроблені на основі спостережень за 160 тисячами інших зірок, виявлених за допомогою телескопа "Кеплер", показали, що, якщо коливання яскравості KIC 8462852 були викликані якимись природними факторами, то за останні сто років астрономи повинні були побачити сотні або навіть тисячі таких зірок, і самі світила повинні були пережити величезне число таких змін яскравості. Разом з тим, цього не сталося, що не можна пояснити ніякими відомими вченим процесами.

На думку вченого, якби навколо зірки існувала сфера Дайсона, інопланетяни, які її збудували, давно освоїли прилеглі зірки, перетворивши їх на подобу KIC 8462852. Лакі припускає, що астрономи просто не до кінця розуміють усі процеси, що відбуваються у надрах зірок, і приписують коливання яскравості KIC 8462852, породжені процесами всередині самого світила, якихось "зовнішніх" факторів начебто інопланетян або потоку комет. Якщо говорити про інопланетян, то єдиний можливий варіант - якийсь рой живих "космічних дерев" на орбіті навколо зірки Таббі", чия гігантська колонія періодично загороджує її світло на шляху до Землі.

Інша "природна" гіпотеза, яка не суперечить таким розрахунками – наявність якихось структур в міжзоряному середовищі, що періодично затуляють світло KIC 8462852 на шляху до Землі. Відсутність інших подібних пар структур і зірок у каталозі "Кеплера", за словами вченого, пояснюється тим, що він "дивиться" не на диск Галактики, де світила і малі небесні тіла зустрічаються часто, а на її зовнішні частини, де їх відносно мало.

З іншого боку, такі об'єкти – хмари пилу або уламків – повинні бути неправдоподібно розрідженими для того, щоб пояснювати поведінку KIC 8462852. Відповідно, інтрига навколо "зірки Таббі" згущується – поки у Лакі та інших астрономів немає правдоподібного пояснення поведінки цього світила.

У жовтні 2015 року астрономи з Єльського університету заявили про те, що світність зірки два рази знижувалася на чверть за останні сім років. На думку дослідників, це могло вказувати на існування навколо зірки сфери Дайсона, створеної цивілізацією інопланетян. До цього астрономи припускали, що навколо зірки може кружляти цілий рій комет, але подальші спостереження показали, що за останні 100 років її яскравість впала на 0,16 зоряних величини, що поставило під сумнів цю теорію.

Пізніше вчені вивчили зміну яскравості зірки з грудня 2009 року, коли був запущений телескоп "Кеплер", по травень 2013 року. Розрахунки дослідників показали, що яскравість "зірки інопланетян" падала зі швидкістю 0,3% на рік, і за перші тисячу днів роботи "Кеплера" вона впала на 0,9%. Потім вона падала ще швидше, і буквально через півроку після цього вона впала на 2%. Потім швидкість її зниження знизилася, і на поточний момент вона впала на 3%.

Вчені також заміряли коливання яскравості інших зірок, що підтвердило припущення про те, що KIC 8462852 є унікальним світилом, чию поведінку не можна пояснити за допомогою існуючих моделей.