Вченим вдалося отримати рідину з "негативною масою"

20 квiтня 15:18

Якщо речовині надати прискорення, вона починає рухатися в іншу сторону.

 

Американським фізикам уперше вдалося отримати речовину з "негативною масою": якщо подібній речовині надати прискорення, вона буде рухатися у зворотний бік, повідомляє ВВС.

У звичайному стані, коли на об'єкт діє якась сила, він починає рухатися у напрямку до цієї сили. Разом з тим, теоретично, у матерії може бути негативна маса, фізики називають це явище "екзотичною матерією".

Тепер же вченим вдалося охолодити атоми рубідію майже до температури абсолютного нуля (-273 градуси Цельсія), отримавши конденсат Бойзе-Ейнштейна. Атоми рубідію охолодили і утримували зразок до тих пір, поки частки з високою енергією не перемістилися за межі лазерної пастки. На цьому етапі атоми ще поводили себе як частинки з нормальною, позитивною масою: якби сила, яка утримувала атоми разом, припинила діяти, крайні атоми розсипалися б в усі сторони під тиском центральних.

Щоб змусити атоми рубідію поводити себе як речовина з негативною масою, на них направили інший набір лазерів, за допомогою яких можна було змінити спін деяких атомів.

Порівнявши розрахункові дані з експериментальними, фізики прийшли до висновку, що деякі з атомів в лазерній пастці почали прискорюватися в напрямку, протилежному силі атомів, які були в центрі пастки - щоправда, це відбувалося тільки дуже нетривалий час, після чого атоми швидко поверталися до поведінки, характерної для частинок з позитивною масою.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили нову субатомную частку - пентакварк. Пентакварки були відкриті в результаті зіткнень протонів при енергіях до 8 тераелектронвольт. Маса пентакварка не перевищує 4,5 гігаелектронвольт. Раніше фізики достовірно знали про існування тільки адронів (частинки, які складаються з кварків і беруть участь у сильній взаємодії) з двох кварків (мезони) або трьох (баріони).