Вчені знайшли спосіб стирати спогади

14 сiчня 12:24

Фахівці знайшли революційний спосіб допомогти людині забути травмуючі події минулого.

 

Фахівці знайшли революційний спосіб допомогти людині забути травмуючі події минулого.

Формування хворобливих спогадів пов'язано з появою в мозковому центрі страху особливих «рецепторних білків». Американські вчені з Університету Джона Хопкінса знайшли спосіб медикаментозними засобами їх «видаляти», що призводить до безповоротного стирання спогадів. «Хоча випробування проводилися на мишах, вчені вважають, що для людини ефект буде той самий».

Відкриття можна використовувати для лікування посттравматичних стресових розладів у солдатів та жертв насильства, а також, наприклад, на допомогу тим, хто пережив хворобливе розставання.

Один із дослідників, професор Річард Хуганір вважає, що даний метод може застосовуватися в боротьбі з алкогольною та наркотичною залежністю.

Експерти поставилися до відкриття з обережністю. Кейт Ферінхолт з групи підтримки психічного здоров'я в штаті Меріленд зауважила: «Як можна знищити спогади, не знищивши цілий шматок чийогось життя? І чи є це найкращим виходом, якщо врахувати, що люди ростуть і вчаться на своєму досвіді?». «Ідея навчитися маніпулювати цими речами - небезпечна. Навіть якщо це робиться з найкращих спонукань», - переконаний Пол Рут Вольпе, співробітник Центру етики Університету Еморі (Атланта).

За матеріалами InoPressa