Вчені вперше точно виміряли швидкість обертання чорної діри

13 березня 12:55

Отримані дані дозволять вченим визначити, чи є у чорних дір "волосся".

 

Астрофізики з Фінляндії вперше змогли виміряти швидкість обертання чорної діри. Це стало можливо завдяки спостереженням за надмасивною чорною дірою OJ287, яка розташовується в сузір'ї Рака. Отримані дані дозволять вченим в найближчі десять років визначити, чи є у чорних дір "волосся". Результати роботи вчених були опубліковані в Astrophysical Journal Letters.

Чорна діра OJ287 розташовується на відстані 3,6 мільярда років від Землі. Вона була відкрита 70 років тому і привернула увагу астрономів тим, що періодично "вибухала" і її яскравість підвищувалася в кілька разів. Пізніше вчені з'ясували, що чорна діра існує в компанії з іншою чорною дірою і зближується з нею приблизно кожні 12 років. Спостереження за спалахами дозволило вченим визначити, що маса OJ287 становить 18 мільярдів сонць, а маса її супутниці – 100 мільйонів.

Читайте також: NASA опублікувало фото викиду матерії з чорної діри в центрі "далекої-далекої галактики"

Використовуючи отримані дані, астрофізики змогли передбачити, що наступний спалах чорної діри станеться в листопаді-грудні 2015 року. Спостерігаючи за грудневим спалахом за допомогою ряду оптичних телескопів і космічної обсерваторії Swift, вчені вирахували швидкість обертання більш великої чорної діри навколо своєї осі, заміряючи поляризацію випромінювання, що виникла в ході прольоту меншої "половинки" OJ287 через диск аккреції.

Спостереження показали, що швидкість обертання чорної діри становить 31,3% від максимально можливого значення, допустимого Загальною теорією відносності Ейнштейна. На думку вчених, спостереження за наступним спалахом, який трапиться в 2019 році, допоможе їм виміряти так званий квадрупольний момент маси у більш великої чорної діри, який повинен бути жорстко пов'язаний з її швидкістю обертання. Якщо ця залежність не підтвердиться, то тоді можна буде говорити, що у чорної діри все ж є "волосся".

Раніше повідомлялося про те, що британський астрофізик Стівен Хокінг визнав, що чорні діри не безповоротно поглинають інформацію – частина її просочується назовні у вигляді так званого "м'якого волосся" - фотонів з майже нульовою енергією.