Вчені створили сильний і акуратний маніпулятор

01 лютого 17:38

Дослідники порівняли захоплення маніпулятора з захопленням кінчиками пальців.

 

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) розробили маніпулятор для роботів, здатний захоплювати крихкі предмети, наприклад, курячі яйця або повітряні кулі, не знищуючи їх при цьому. При створенні маніпулятора вчені використовували електроадгезію – утримання предмета здійснюється за рахунок електростатичної напруги. Результати роботи вчених були опубліковані в журналі Advanced Materials.

При включенні живлення два еластичних плоских актуатора міцно схоплюють предмет. Дослідники порівнюють таке захоплення зі звичним захопленням кінчиками пальців. За словами розробників, маніпулятор вийшов дуже міцним, сильним і акуратним.

N+1

За словами авторів пристрою, подібний маніпулятор може згодиться на виробництві в харчовій промисловості, при протезуванні і навіть для збору космічного сміття.

Раніше аматори з США створили робота, здатного зібрати кубик Рубіка за одну хвилину. Людина може зібрати головоломку Ерне Рубіка приблизно за п'ять секунд, це робить робота рекордсменом за максимально оперативної складання кубика.