Вчені створили рідину, що рухається самостійно

27 березня 15:06

Подібні рідини можуть застосовуватися, наприклад, для пережвижения нафти по трубопроводу.

 

Вчені з Брандейського університету створили новий вид речовини – рідинк, яка переміщається не під дією сили гравітації або механічного впливу, а самостійно. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Science.

Дослідники використали мікротрубочки з мозку корови і помістили їх у водний розчин, куди потім додали молекули моторного білка кинезину і нуклеозиду аденозинтрифосфату (АТФ). Мікротрубочки розташовуються паралельно одна одній, а молекули кинезину опиняються між ними, як шпали між рейками. Використовуючи АТФ як джерело харчування, кинезин починає рух уздовж мікротрубочки, структура розпадається, і трубочки, що звільнилися, об'єднуються з іншими молекулами кинезину.

Читайте також: Вченим вдалося створити тканини серця людини з листя шпинату

Поки ж трубочки вільні, вони утворюють в рідині закручені структури. Як відзначають дослідники, аналогічні, але набагато більш складні процеси відбуваються в організмі людини. Вченим вперше вдалося змусити їх все обертатися тільки в одному напрямку – це виявилося можливо за допомогою когерентного потоку.

Вчені розраховують на можливість застосування "самохідних" рідин в індустрії – так, наприклад, можна змусити нафту переміщатися по трубопроводу без перекачування.

Раніше повідомлялося про те, що компанія Boeing представила новий, "найлегший у світі" метал, який на 99,9% складається з повітря.