Вчені створили пристрій для читання думок людини

19 квiтня 14:43

Пристрій вгадує слова і цифри з точністю до 90%.

 

Вчені з Технологічного університету в Тойохасі створили пристрій, який за даними електроенцефалограми (ЕЕГ) визначає односкладові слова і окремі цифри, про які думає людина. Максимальна точність визначення інформації, що становить 90%.

Гарнітура складається з електродів, що прикріплюються до голови і служать для контролю сигналів головного мозку. Розробка розрахована на надання допомоги людям з обмеженими можливостями. Зокрема, людям з мовними проблемами - система допоможе їм спілкуватися. Дослідники кажуть, що раніше перетворення сигналів ЕЕГ на слова було обмежено даними, які збирають такі системи. Новий підхід до інтерпретації цих сигналів заснований на цілісному розпізнаванні образів і машинному навчанні.

У ході випробувань система змогла вгадати число від 0 до 9 з точністю 90%. Крім того, система визначала 18 японських слів з точністю 61%.

Дослідники планують удосконалити пристрій і розглядають можливість його підключення до смартфону.

Раніше повідомлялося про те, що вчені навчилися керувати розвитком стовбурових клітин за допомогою лазера. В ході експерименту виявилось, що стовбурові клітини обладнані якимось "таймером" і системою фільтрації сигналів, які захищають їх від довільного перетворення в заготівлі дорослих тканин.