Вчені оцінили глибину і об'єм води в озерах Землі

20 березня 11:50

Середня глибина земних озер становить 42 метри, а не 62, як вважалося раніше.

 

Вчені з Массачусетського технологічного інституту представили переоцінку кількості води в озерах Землі. Доповідь з результатами дослідження була представлена на зустрічі Американського фізичного товариства.

За словами дослідників, супутникові спостереження показують, що на Землі налічується близько 100 мільйонів озер площею понад гектар, вони покривають близько 2% суші. Для того ж, щоб встановити об'єм води у водоймах, необхідні дані про їхню глибину. У багатьох випадках прямих даних про це немає і вчені можуть оцінити глибину лише побічно, за особливостями навколишнього ландшафту. В результаті виходить досить великий розкид: за різними оцінками, загальний об'єм води в озерах планети становить від 160 до 280 тис. куб. км.

Вчені встановили, що кількість озер різної площі підпорядковується степеневому закону. Наприклад, озер площею 10 і більше гектарів в 10 разів менше, ніж озер площею більше одного гектара; їх у 10 менше, ніж озер площею від 0,1 гектара і т. д. Ця модель добре узгоджується з наявними даними, але вказує і на найбільш дрібних перманентних озер.

Крім того, вчені використали уточнену модель для оцінки ландшафту і глибини водойм, яка знизила їхню середню глибину з колишньої оцінки у 62 м до нової 42 м. У результаті дослідникам вдалося отримати більш акуратну оцінку загального об'єму води в озерах Землі – від 196 до 202 тис. куб. км.

Раніше міжнародна група геологів з'ясувала, що тверде металеве ядро всередині Землі утворилося 1-1,5 млрд років тому. Також учені змогли визначити швидкість росту земного ядра: за рік його радіус збільшується приблизно на 1 мм.