Вчені навчилися виявляти місце пухлини в тілі за однією краплею крові

07 березня 14:16

Методика дозволить виявляти онкологічні захворювання на ранніх стадіях.

 

Американські вчені представили революційний метод виявлення пухлини в тілі людини по одній лише краплі крові. На думку дослідників, їх методика допоможе великій кількості онкохворих. Висновки вчених були опубліковані в журналі Nature Genetics.

Дослідники звернули увагу на те, що кожна тканина в організмі людини має унікальний набір епігенетичних міток. Останні є особливими хімічними виростами на поверхні молекул ДНК, що міняють роботу тих чи інших генів. Вчені підрахували такі мітки на поверхні культур раніше вивчених ракових клітин з десяти різних органів і тканин людського організму. Потім біологи створили спеціальний алгоритм, що дозволяє на основі аналізу виростів на поверхні ракової ДНК визначати, звідки беруть свій початок сліди ракового захворювання в людській крові.

Експерименти, які були проведені в подальшому, показали, що представлена методика здатна виявляти місце появи пухлини з точністю від 82 до 90%, навіть якщо мало місце утворення метастаз. Самі дослідники сподіваються, що їхній метод дозволить врятувати тисячі життів.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.

Детальніше про дослідження українських вчених в Антарктиді читайте у статті Лідії Суржик та Володимира Драбчука "Українська Антарктида" у свіжому номері газети "Дзеркало тижня. Україна".