Вчені довели можливість телепатії за допомогою імплантатів

01 березня 11:23

Біологи з Університету Дьюка у штаті Північна Кароліна змусили щура з міста Дарема в Північній Кароліні і гризуна з міста Натал на північному сході Бразилії спільно виконувати одне завдання.

 

Вченим вперше вдалося довести, що два біологічних організми можуть читати думки один одного на відстані тисяч кілометрів. Поки позитивні результати досягнуті тільки при досвіді з щурами, але можливості людини можуть бути ще ширші, повідомляється в дослідженні, опублікованому в журналі Nature.

Біологи з Університету Дьюка у штаті Північна Кароліна змусили щура з міста Дарема в Північній Кароліні і гризуна з міста Натал на північному сході Бразилії спільно виконувати одне завдання. Для цього вони вживили їм у мозок імплантати. Пацюк-"шифратор" в залежності від зовнішніх факторів натискав на певний важіль у клітці, який відповідав за той або інший колір. Інформація про його дії передавалася у вигляді електричних імпульсів і надходила в мозок щура-"дешифратора". Той в ідеалі мав натиснути на важіль, який відповідає за той самий колір, що його обрав перший щур. У разі успішного виконання завдання обидва отримували винагороду.

Реакція другого щура була правильною в 70% випадків, що за словами вчених, значно більше, ніж при звичайному дресируванні. Примітно, що контакт був саме "спілкуванням", бо носив не односторонній, а двосторонній характер. "Коли "дешифратор" натискав на невірний важіль, перший щур не отримував підгодівлю, і він розумів, що зробив щось не так, і тоді передавав більш точні сигнали", - поділився зауваженнями керівник проекту Мігель Ніколеліс.

"Це перший доведений випадок штучної телепатії між двома біологічними організмами. Це свідчення того, що такий самий зв'язок можна налагодити і між людьми", - наголошується в доповіді.

Однак експерименти такого роду демонструють і те, що один мозок може контролюватися іншим, і наслідки цього можуть бути руйнівними. "Мені страшно подумати, що буде, якщо почати застосовувати цей досвід у негуманних цілях", - цитує The Daily Mail біолога Крістофера Джеймса з Уорікського університету у Великобританії.

На думку вчених, люди в силу своїх здібностей будуть реагувати на подібну стимуляцію мозку більш точно, бо щури, на відміну від людей, не розуміють, що вони взаємодіють з кимось. У першу чергу досягнення в цій області необхідні в протезуванні для розвитку можливості керувати зовнішніми пристроями без фізичної взаємодії з ними. !zn

Читайте також:

У США створили браслет для управління технікою за допомогою жестів

Британські вчені створили автомобіль без водія

Біологи отримали речовину, яка виділяє золото з морської води

Американські вчені створили біопаливо за допомогою бактерій