Учасники першого в історії річного польоту на МКС повернулися на Землю

02 березня 07:49

Келлі і Корнієнко провели в космосі 340 днів.

 

Космічний корабель "Союз ТМА-18" з міжнародним екіпажем у складі астронавта НАСА Скотта Келлі, а також космонавтів Сергія Волкова і Михайла Корнієнка успішно приземлився на території Казахстану.

Келлі і Корнієнко - учасники першого в історії існування МКС річного польоту. До цього тривалі експедиції на орбіту проводилися на борту орбітального комплексу "Мир" майже двадцять років тому.

Обидва вони провели такий довгий період часу в космосі в рамках дослідження, як це впливає на тіло людини. На Землі залишався однояйцеві брат-близнюк Скотта Келлі, і тепер вчені зможуть порівняти стан його організму з повернулися додому астронавтом.

До 2-го березня Келлі і Корнієнко провели в космосі 340 днів. Це вже четвертий політ Келлі в космос, де він провів в загальній складності 520 днів.

Вчені хочуть порівняти однояйцевих близнюків – одного з них повернувся з довгого перебування в космосі – для того, щоб більш повно зрозуміти, як тіла двох генетично ідентичних людей реагують на різну навколишнє середовище.

Перебування в космосі призводить до атрофії м'язів, порушення сну, втраті кісткової маси, погіршення зору. Крім того, астронавти піддаються радіаційному опроміненню. Але найбільш помітні наслідки перебування в космосі відзначаються в психіці.


"Фізично я відчуваю себе дуже добре. Але найскладніше перебувати у фізичної ізоляції від дорогих мені людей на Землі, тому що втрачаєш з ними зв'язок", - сказав Скотт Келлі.

Зіставлення результатів обстеження близнюків допоможе вченим краще зрозуміти часто непомітні на перший погляд фізіологічні та психологічні зміни, до яких призводить тривале перебування в космосі. Як кажуть в NASA, це допоможе підготовці можливих польотів на Марс.

Читайте також: Опубліковані кращі фото астронавта МКС

15 грудня на МКС прибув новий екіпаж. До його складу увійшли російський космонавт Юрій Маленченко, астронавт NASA Тімоті Копр і астронавт ЄКА Тімоті Пік, який став першим представником Великобританії на МКС. Екіпаж поведе на МКС 174 дні і повернеться на Землю 5 червня 2016 року.