У США створили камеру, яка знімає з частотою 1 трлн кадрів/сек

13 грудня 14:52

Інженери з Массачусетського технологічного інституту розробили нову систему зйомки, що дозволяє захоплювати об'єкти з частотою в 1 трильйон кадрів на секунду.

 

Така надчітка система зйомки дозволяє при розбитті на кадри спостерігати темп руху променя світла у замкнутому просторі, наприклад у літровій скляній пляшці.


«Можна сказати, що жодна інша оптична система захоплення у світі не працює так само швидко, як наша», - говорить Андреас Велтен, один із розробників новинки.

За його словами, нова розробка спирається на нещодавно створену технологію, так звану стрік-камеру, але використовує її несподіваним чином. Апертура камери має вузьку щілину, частинки світла - фотони - входять у камеру через щілину і проходять через електричне поле, що відхиляє їх у напрямку, перпендикулярному до щілини. Оскільки електричне поле змінюється дуже швидко, воно відхиляє частину пізніх фотонів і приймає ранні.

Отримані таким чином «знімки» виходять двомірними, тобто тут працюють лише напрямки, які збігаються з напрямком щілини, через яку потрапляє світло. Інший умовний вимір, відповідний ступеню відхилення, - це час. Таким чином, тут зображення є часом прибуття фотона світла через конкретний одновимірний шматочок простору.

Досі камера здебільшого використовувалася в експериментах з хімії, де деякі елементи поглинали світло, а інші - ні. Розробники кажуть, що найбільш серйозним недоліком камери є її робота тільки в одному просторовому напрямку. Для того щоб отримати хоча б якусь подобу двомірного зображення, доведеться або запускати багато таких камер одночасно, або в ідентичних умовах переміщати одну й ту ж камеру.

Тим не менше, у Массачусетському інституті технологій кажуть, що безсумнівно сильною стороною є швидкість роботи пристрою. У 1980-х роках був створений прототип пристрою, здатного робити до 100 млрд експозицій на секунду. Нова камера фактично у 10 разів збільшила цей показник.