У Росії запрацював реєстр заборонених сайтів

01 листопада 07:33

Відтепер в Росії сторінки в інтернеті, які містять інформацію, наприклад, про дитячу порнографію, рекламу наркотиків або інструкції щодо суїциду, можуть бути заблоковані ще до рішення суду. Причому, поскаржитися на такі сайти можуть прості користувачі. З 1 листопада будь-який користувач може повідомити про це на спеціальну сторінку Роскомнагляду.

 

У Росії 1 листопада офіційно набув чинності закон "Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їхньому здоров'ю та розвитку", який вводить заборону на небезпечний для дітей інтернет-контент.

За адресою zapret-info.gov.ru почав працювати реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в Російській Федерації заборонено.

У першу чергу мова йде про дитяче порно, інструкції щодо суїцидів і з виготовлення наркотиків. У цьому випадку можливе досудове закриття сайтів. При наявності іншої забороненої інформації рішення про закриття ресурсу буде прийматися на підставі постанови суду.

Сайти будуть потрапляти в цей список наступним чином: після виявлення сторінок з нелегальним контентом Роскомнагляд повинен попередити власника інтернет-ресурсу про виявлення забороненої інформації, якщо протягом доби той її не видалить, а хостинг-провайдер також буде бездіяльним, сайт потрапить в реєстр заборонених і буде заблокований.

При цьому закон передбачає блокування як за URL-адресою, так і за IP-адресою. Експерти вважають, що блокування за IP може призвести до недоступності добропорядних ресурсів, розташованих за тією ж адресою.

За першу годину існування реєстру в нього надійшла 161 заявка. У це число не входить спам: подібних повідомлень було відфільтровано набагато більше. !zn

Читайте також:

Google очолює десятку найпопулярніших в Україні сайтів, замикає - Facebook

Україна посіла друге місце в світі за темпами зростання інтернету

Соцмережа «ВКонтакте» хоче розмістити акції на біржі у Нью-Йорку

Українська Вікіпедія росте практично зі швидкістю китайської