У Німеччині запустили найпотужніший в Європі суперкомп'ютер

20 липня 14:28

Під Мюнхеном введений в дію новий IT-комплекс, який є найпотужнішим у Європі і 4-м у світовому рейтингу. За його допомогою, зокрема, будуть симулювати процеси людського організму і вивчати зміни клімату.

 

У містечку Гархінг під Мюнхеном запущений найпотужніший в Європі суперкомп'ютер. У п'ятницю, 20 червня, офіційно відкрито новий IT-комплекс SuperMuc в Обчислювальному центрі імені Лейбніца.

Продуктивність SuperMuc становить 2,8 петафлопа (2,8 квадрильйона операцій з плаваючою комою на секунду). Комп'ютерний комплекс включає в себе більше 155 тисяч процесорів. Він вирізняється не тільки швидкістю, але й енергетичною ефективністю роботи. На створення SuperMuc з федерального і земельного бюджетів витрачено в цілому 83 мільйони євро.

Ця система перебуває у розпорядженні Мюнхенського університету та Баварської академії наук. За її допомогою, зокрема, передбачається проводити аналіз змін клімату і симулювати процеси у людському організмі. Для розміщення SuperMuc баварцям довелося побудувати окрему будівлю: за площею комп'ютер міг би вміститися на половині футбольного поля.

Обчислювальний центр SuperMuc займає четверте місце в світовому рейтингу Top-500, представленому у червні на Міжнародній конференції суперкомп'ютерних технологій. Більш потужні комп'ютери є тільки у США і Японії. !zn

Читайте також

Американський суперкомп’ютер IBM визнали найшвидшим у світі

Японці створили найпотужніший у світі комп’ютер

У США створюється суперкомп’ютер, який буде працювати на флеш-пам’яті

Рейтинг суперкомп’ютерів: Першість у Китаю