У Москві оплатити поїздку в метро можна буде через мобільний телефон

14 сiчня 12:24

МТС і ГУП «Московський метрополітен» запустили в тестову експлуатацію комплексне рішення з оплати проїзду в метро з використанням технології NFC. Аналогічну послугу сьогодні запустив у Санкт-Петербурзі оператор «Мегафон» у партнерстві з ГУП «Санкт-Петербурзький Метрополітен».

 

МТС і ГУП «Московський метрополітен» запустили в тестову експлуатацію комплексне рішення з оплати проїзду в метро з використанням технології NFC. Аналогічну послугу сьогодні запустив у Санкт-Петербурзі оператор «Мегафон» у партнерстві з ГУП «Санкт-Петербурзький Метрополітен».

Для користування новим сервісом абоненту буде достатньо піднести телефон до зчитувального пристрою турнікету на відстані 10 сантиметрів.

На даний момент рішення від МТС тестується співробітниками оператора і Метрополітену Москви - всього в тесті беруть участь близько 300 SIM-карт. Комерційний запуск проекту заплановано на кінець 2010 року - початок 2011 року. На території станцій метро почнуть працювати спеціальні точки, де абонентам МТС встановлять всередину мобільного телефону NFC-антену і допоможуть завантажити спеціальну програму для купівлі квитків у метро. У цих точках абоненти також зможуть безкоштовно замінити SIM-карту МТС на нову зі спеціальним додатком, що дозволяє користуватися сервісом оплати послуг проїзду, або придбати нову SIM-карту. Замінити SIM-картку та встановити антену також можна буде в будь-якому салоні МТС у Москві. Проект реалізується за технічної підтримки компанії «Експрес Кард».

Після установки SIM-карти в меню телефону з'явиться новий розділ, де абонент зможе обрати і сплатити необхідну йому кількість поїздок. Електронний квиток завантажується у пам'ять телефону і дозволяє використовувати телефон замість карти оплати для проходу в метро завдяки використанню технології NFC.

«Ми задоволені, що наш проект з Московським метрополітеном щодо реалізації можливості купівлі квитка з використанням технології NFC вступив у фінальну стадію. Зараз розвивається багато альтернативних проектів з оплати послуг, але унікальність проекту МТС і метрополітену Москви полягає в можливості оплатити поїздку безпосередньо з особового рахунку абонента і потім використовувати телефон як квиток. Ми впевнені в тому, що завдяки своїй функціональності та зручному інтерфейсу, цей проект перспективний для інших регіонів, видів транспорту та інших видів товарів і послуг, що в підсумку сприятиме подальшому розвитку сервісів мобільних платежів в нашій країні», - зазначив віце-президент МТС з комерції Михайло Герчук.

«Метро - наймасовіший транспорт у мегаполісі. І ми переконані, що наші пасажири оцінять просту і зручну можливість сплачувати за проїзд за допомогою мобільного телефону. Цей напрямок дуже перспективний - мобільний телефон сьогодні є практично у всіх громадян Росії. А для метрополітену запуск такого рішення буде сприяти підвищенню якості обслуговування клієнтів - можливість істотно скоротити пасажирами час придбання квитка, зменшити черги до квиткових кас і прохідність вестибюлів в години пік», - заявив начальник Московського метрополітену Дмитро Гаєв.

«Мегафон» обрав для реалізації послуги в Санкт-Петербурзі технологію з використанням NFC-стікера, виконаного у формі наклейки на мобільний телефон - це найпростіший спосіб зробити свій мобільний пристрій засобом оплати. Тестова група для «обкатки» проекту - студенти та блогери.

Для того щоб скористатися новою послугою досить підключити її в офісах продажів і обслуговування Компанії в Санкт-Петербурзі та отримати спеціальну карту із вбудованим чіпом, яка кріпиться на телефон. Наблизивши телефон зі стікером до пристрою, що зчитує, як звичайний проїзний квиток, можна пройти через турнікет. При оплаті з карти буде списуватися сума, витрачена на проїзд.

«Сьогоднішня взаємодія з Мегафоном - це черговий крок назустріч пасажирам, - зазначив Начальник ГУП «Санкт-Петербурзький Метрополітен» Гарюгін Володимир Олександрович. - Тепер придбати квиток можна буде за допомогою мобільного телефону. У найближчій перспективі буде реалізована можливість придбання проїзних квитків через Інтернет. Важливо відзначити, що дані технології дозволять реалізувати безготівкову оплату проїзду і в наземному транспорті».

Ані МТС, ані «Мегафон» не будуть стягувати комісію з абонентів за користування послугою, проїзд для «мобільних» пасажирів буде коштувати стільки ж, скільки він коштує в касах метрополітену.

За матеріалами iks-media