У Китаї готується нове обмеження для користувачів інтернету - повна заборона анонімності

25 грудня 15:11

Влада КНР хоче боротися з людьми, які ховаються за аватарами, юзернеймами та адресами електронної пошти. На жодних форумах не можна буде обійтися вигаданим ім'ям. Карати за порушення будуть жорстко, тому що головна мета реформи - захист правлячого режиму.

 

У Китаї розроблено законопроект, який змусить громадян повідомляти свої справжні імена інтернет-провайдерам. Мова йде не про стандартну процедуру, коли ви укладаєте договір на своє ім'я з постачальниками послуг, а про щоденне користування Мережею.

Таким чином влада КНР хоче боротися з людьми, які ховаються за аватарами, юзернеймами та адресами електронної пошти.

Не виключено, що імена користувачів будуть «світитися» буквально скрізь. На жодних форумах не можна буде обійтися вигаданим ім'ям. А карати за порушення будуть жорстко, тому що головна мета реформи - не боротьба з дитячою порнографією або наркотиками, а захист правлячого режиму. Крім того, може бути обмежено і доступ іноземних компаній до китайського ринку, що, цілком можливо, робиться з тією ж метою.

Певні кроки для «обмеження чуток і вульгарності» зроблено: з березня цього року свої справжні імена повинні повідомляти всі користувачі соціальних медіа, у першу чергу найбільш популярного у країні сервісу мікроблогів Weibo, що належить корпорації Sina. Weibo є найпопулярнішим сервісом такого роду у КНР: ним постійно користуються щонайменше 300 млн осіб.

Закон, який обговорюється на цьому тижні, може означати, що люди повинні будуть надавати свої посвідчення особи при укладанні контрактів для доступу в інтернет, повідомляє агентство Reuters з посиланням на англомовну газету People's Daily, що видається головним друкованим органом ЦК КПК «Женьмінь жибао». «Закон повинен допомагати розвитку інтернету заради захисту інтересів людей», - пише газета.

Багато користувачів кажуть, що ці заходи спрямовані на обмеження свободи слова і анонімності у країні, де інтернет надає рідкісну можливість для відкритої дискусії.

Окрім того, обмеження не дозволять людям розкрити корупцію в інтернеті, якщо вони бояться відплати з боку влади. Поки незрозуміло, чим нові правила будуть відрізнятися від колишніх спроб влади регулювати інтернет, адже і раніше користувачі підписували документи з інтернет-провайдерами.

Нагадаємо, на інтернет-трафік у Китаї накладена складна система обмежень, яка закриває або лімітує доступ до проблемних, на думку партії і уряду, зовнішніх ресурсів. Вільний же інтернет у китайських офіційних ЗМІ давно називають «хаотичним».

Так, ву 2009 році Пекін заблокував доступ у Facebook і Twitter, звинувативши американські соцмережі у причетності до організації масових страйків у населеній уйгурами провінції Сіньцзян. Трохи раніше був заблокований доступ до відеосервісу Youtube, який належить Google. Робота відеосервісу зазнала критики з боку китайської влади у зв'язку з розміщеними на ньому різними роликами політичного характеру.

Влітку 2009 року керівництво КНР на час заблокувало та доступ до Google, звинувативши пошуковик у поширенні «порнографічного та вульгарного» контенту. Зараз китайська версія Google видає відфільтровані пошукові результати у відповідності з політикою влади країни. Англомовна версія пошукача подібної цензури не зазнає.

Так, заборонено використовувати слова «Тибет», «Тайвань», «рівноправність», «демонстрація», «антияпонський», «свобода», «демократія», «ВІЛ» тощо. Вони автоматично замінюються на чорні крапки при спробі залишити повідомлення на форумах, а самі повідомлення видаляються.

Цензура в китайському інтернеті посилювалася після «кольорових революцій» у 2003-2005 роках та під час заворушень в Ірані після президентських виборів 2009 року. У тому ж році був повністю заблокований доступ до Мережі у Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР після заворушень. Крім того, під час важливих подій, візитів вищого керівництва країни за кордон здійснюються додаткові заходи для фільтрування інформації.

Минулорічні «твіттер-революції» в арабських країнах також послужили причиною «закручування гайок» і підвищення активності китайських силових структур з контролю за електронними каналами зв'язку. !zn


Читайте також:

Європарламент засудив план Росії щодо встановлення контролю за інтернетом

Провайдерів у всьому світі змусять контролювати трафік користувачів

Начальник зв'язку Таджикистану вимагає викликати до себе Цукерберга

Найбільше українців в інтернеті в цьому році цікавили «фільми онлайн» і Євро-2012