У IBM записали 1 біт інформації на 12 атомах

13 сiчня 09:04

Корпорація IBM повідомила про значне досягнення в області зберігання інформації. Після п'яти років наукових робіт дослідницькому підрозділу IBM вдалося значно скоротити кількість атомів, що використовуються пристроями зберігання для «запам'ятовування» одного біта цифрової інформації.

 

Нинішні пристрої використовують близько 1 млн атомів для зберігання біта інформації, проте у корпорації говорять, що розробили підхід, який дозволяє використовувати всього 12 атомів для зберігання біта даних.


У майбутньому на базі даного винаходу можна буде виготовляти пристрої зберігання даних, місткість яких в десятки тисяч разів перевищуватиме сучасні жорсткі диски і SSD-накопичувачі.

Андреас Хайнріх, керівник проекту досліджень та інженер з IBM Research, каже, що навіть якщо до нової розробки підійти дуже консервативно, то вже на першому етапі її використання можна буде випускати не терабайтні жорсткі диски, як зараз, а носії ємністю 100 або 150 терабайт і більше.

А.Хайнріх каже, що поки дані експерименти мають більшою мірою теоретичний характер, оскільки поки неможливо випускати пристрої зберігання, які оперують декількома атомами для запису даних, проте у майбутньому поява таких пристроїв цілком ймовірна. Цілком ймовірно, що перші зразки пристроїв, що використовують новий тип запису даних, з'являться через 5-10 років.