У зв'язку з анексією РФ Криму запуск першого українського супутника зв'язку "Либідь" перенесено на літо

31 березня 14:47

Запуск супутника плануютьзабезпечити за допомогою української РН "Зеніт-3SLБФ" з космодрому "Байконур" (Казахстан). Раніше пуск планували на кінець квітня цього року.

 

У зв'язку з анексією Російською Федерацією АР Крим, Україна змушена коригувати терміни запуску першого українського супутника зв'язку "Либідь": запланований раніше на квітень запуск переносять на літо, повідомило джерело у ракетно-космічній галузі.

"У зв'язку з подіями у Криму, запуск "Либіді" переносять, орієнтовно, на літо", - сказав він.

"Враховуючи, що підготовку наземної інфраструктури станції управління супутником вели у Національному центрі управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) в Євпаторії, наразі опрацьовується питання перенесення наземної станції управління супутником в інший пункт", - пояснило джерело.

"Як один з можливих варіантів на даний момент розглядається м. Дунаївці (Хмельницька обл). Наказом космічного відомства співробітників НЦУВКЗ вже переведено з АР Крим на материк", - повідомив він.

Співрозмовник не зміг уточнити на даному етапі дії української сторони щодо української наземної космічної інфраструктури, яка залишилася на території АР Крим, і в першу чергу, технічних засобів НЦУВКЗ.

"Позиція уряду щодо держвласності на анексованій території озвучена раніше: Україна має намір використовувати загальноприйняті в міжнародній практиці симетричні заходи, включаючи арешт російської держвласності за кордоном", - зазначив він.

"Поки складно сказати, які симетричні міжнародні механізми може бути задіяно, стосовно, скажімо, "де-юре" українських технічних засобів НЦУВКЗ, і в першу чергу, радіотехнічного комплексу "Квант-Д" (один з найбільших у світі радіотелескопів РТ-70). Поки можна лише констатувати, що "де-факто" РТ - 70 - це надбання світової науки, і буде працювати в інтересах РФ", - заявило джерело.

Контракт між ДКАУ та канадською MacDonaldDettwilerandAssociates (MDA) на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь" було підписано у грудні 2009 року. Згідно з контрактом, MDA виступає головним підрядником щодо створення системи.

Фінансування проекту забезпечують за рахунок кредиту Канадського експортного агентства (EDS) у розмірі 254,6 млн дол., залученого під гарантії уряду України влітку 2009 року. Договір про розміщення українського супутника на орбіті було підписано у березні 2012 року держадміністраціями зв'язку України (Держспецзв'язку) і Франції.

За даними ДКАУ, планується, що КА "Либідь", який створюється на платформі Express 1000НТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи імені академіка Решетньова"(ІСС, РФ), буде працювати на геостаціонарній орбіті в орбітальній позиції 48 градусів східної довготи з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського та індійського, які зможуть забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів. !zn

Читайте також:

Названо дату запуску першого українського супутника зв'язку

Рада затвердила космічну програму вартістю 2,5 млрд грн

Канада вкладе в український супутник 350 мільйонів доларів