У Росії створено прототип найбільшого в Європі суперкомп'ютера

05 квiтня 15:30

Прототип системи сьогодні включає 208 обчислювальних вузлів і займає всього 20 кв метрів. Кожен вузол складається з двох 8-ядерних процесорів Intel Xeon E5-2690 з тактовою частотою 2,9 гігагерц.

 

Найбільший в Європі суперкомп'ютер потужністю в 10 петафлопс найближчим часом запрацює в Росії. У Міжвідомчому суперкомп'ютерному центрі (МСЦ) РАН вже створено його прототип з продуктивністю 523,8 терафлопс. Таким чином Російська академія наук і її партнери отримають в своє розпорядження нові широкі можливості для проведення досліджень. Про це повідомили сьогодні в Москві журналістів представники МСЦ і компанії Intel, на процессорах якої працює обчислювальна машина.

"Новий потужний суперкомп'ютер МВС-10П на базі архітектури "РСК Торнадо" втричі збільшує продуктивність обчислювального комплексу МСЦ і дозволяє досягти відразу декількох унікальних показників продуктивності, енергоефективності та керованості технічних засобів, - заявив директор МСЦ РАН, академік Геннадій Савін. - Це забезпечить проведення пошукових досліджень у суперкомп'ютерних дисциплінах, а також вирішення актуальних і фундаментальних наукових проблем в рамках РАН".

Прототип системи сьогодні включає 208 обчислювальних вузлів і займає всього 20 кв метрів. Кожен вузол складається з двох 8-ядерних процесорів Intel Xeon E5-2690 з тактовою частотою 2,9 гігагерц. Енергоефективність супер-ЕОМ досягла рекордного для Росії рівня в 1949,3 мегафлопса на ват, що вводить її до тридцятки найкращих комп'ютерів світу за цим показником. Це досягається завдяки архітектурі "РСК Торнадо", вперше в світі реалізує пряме рідинне охолодження для стандартних серверних плат.

"Всі ці нововведення забезпечують дуже високу продуктивність, компактність, підвищену надійність і керованість системи, а також невисоку вартість, - констатував Олексій Шмельов, виконавчий директор РСК. - Наше рішення масштабовано до декількох десятків петафлопс".

У 2013 році планується довести продуктивність апарату до 2 петафлопс, заявив заступник директора МСЦ РАН Борис Шабанов.

На даний момент найпотужнішим суперкомп'ютером у світі визнано систему "Титан" (США). Її пікова продуктивність досягає 27,1 петафлопс (при нормативному показнику Rmax 17,6 петафлопс - це найвищий результат, отриманий при використанні спеціальної системи тестів Linpack). У Росії лідирує супер-ЕОМ "Ломоносов", що належить МДУ, - 1,7 петафлопс на піку і 0,9 петафлопс за показником Rmax. Це забезпечує російській машині 26 місце в світовому рейтингу. Суперкомп'ютер РАН з Rmax в 376 терафлопс займає поки 59 місце. !zn

Читайте також:

Рейтинг суперкомп'ютерів очолив американський Cray Titan

Найвисокогірніший суперкомп'ютер телескопа ALMA готовий до роботи

IBM визначила п'ять головних трендів в комп'ютерах на найближчі п'ять років

У Великобританії знову запустили один з найстаріших у світі комп'ютерів вагою 2,5 тонни (ФОТО)