У космосі з'явився перший супутник, що керується смартфоном

01 березня 11:53

Сенс ідеї простий - побудова маленького космічного апарата за допомогою споживчих технологій, ну і крім того - відпрацювати технологію складання на орбіті більш великих апаратів із супутників меншого розміру.

 

На орбіту вийшов перший компактний космічний апарат під керуванням смартфона. Це супутник STRaND-1, що належить до класу так званих CubeSat. Апарат виведений на сонячно-синхронну орбіту висотою 785 км індійською ракетою, уведення в експлуатацію триватиме близько 2 тижнів.

Сенс розробки супутників класу CubeSat - побудова маленького космічного апарата за допомогою споживчих технологій. Використання готових рішень обходиться значно дешевше, оскільки їхні виробники вже вклали у них мільярди доларів на етапі розробки і кінцевий продукт виходить дуже доступним.

Ще одне завдання полягає в тому, щоб відпрацювати технологію складання на орбіті більш великих апаратів із супутників меншого розміру. Це дозволить поступово нарощувати дослідницькі орбітальні потужності, а в майбутньому спростити складання космічних станцій.

STRaND-1 оснащений інноваційним імпульсним плазмовим двигуном під гучною назвою WARP DRiVE. Цей двигун призначений для відведення супутника з орбіти, що дуже важливо через сильну засміченість навколоземного простору.

Супутник розроблений командою ентузіастів з Університету Суррея, які створили компанію Surrey Satellite Technology. STRaND-1 важить всього 4,3 кг, але при цьому володіє досить великими можливостями. Серцем супутника є смартфон Google Nexus One з операційною системою Android. Всі наукові прилади, системи зв'язку, управління двигуном тощо контролюються за допомогою спеціальних програм.

Також в рамках відкритого конкурсу були обрані програми для проведення наукових експериментів. Так, приграма iTesa буде записувати величину магнітного поля навколо телефону під час польоту на орбіті. Ці дані будуть використані для підготовки подальших наукових досліджень, таких як виявлення альфвенівських хвиль (магнітних коливань у верхніх шарах атмосфери); програма STRAND покаже супутникову телеметрію на дисплеї смартфона. Картинку з дисплея буде транслювати бортова відеокамера.

Програма "360" буде робити фотознімки за допомогою камери смартфона і визначати місцезнаходження супутника. Всі охочі зможуть отримати свій знімок з борту супутника через спеціальний веб-сайт.

Програма Scream in Space розроблена в Кембриджі, але має швидше жартівливий характер, ніж суто науковий. Це програма, назва якої перекладається як "Крик у космосі", перевірить, чи правда, що цей самий крик в космосі ніхто не почує, як заявлялося у фільмі "Чужий" 1979 року. Для відтворення та записування крику будуть використовуватися динамік і мікрофон смартфона. Розробники запрошують радіоаматорів всього світу стежити за STRaND-1.

У супутнику STRaND-2, який також вже розроблено, але ще не запущено, британські інженери використали ігровий контролер Xbox Kinect. За його допомогою збираються перевірити, чи зможуть два супутники "побачити" один одного в космосі і здійснити стикування. За задумом розробників, їхні наносупутники повинні побудувати відносну карту розташування один одного таким же чином, як Kinect зчитує рухи тіла користувача при грі на Xbox.

Визначивши своє становище, супутники зможуть наблизитися один до одного і здійснити стикування. !zn

Читайте також:

Марс може стати схожим на Землю після удару комети, людство чекає на шоу

У США створили браслет для управління технікою за допомогою жестів (ВІДЕО)

Британські вчені створили автомобіль без водія (ВІДЕО)