У Чилі відкрили найбільшу в світі обсерваторію: нову картину життя Всесвіту дадуть 66 телескопів

13 березня 18:50

Радіотелескоп ALMA є пристроєм для прийому і вимірювання радіовипромінювання космічних об'єктів і складається з 66 величезних антен. Він має надавати інформацію, яка допоможе зрозуміти походження Всесвіту.

 

Президент Чилі Себастьян Піньєра відкрив у середу, 13 березня найбільшу в світі обсерваторію, яка дозволить вченим вивчати галактики, що утворилися протягом перших сотень мільйонів років після Великого вибуху, а також відкрити таємницю утворення небесних тіл.

Предмет дослідження ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) - щільні хмари космічного пилу і газу, в яких народжуються зірки і планети. Тому антени ALMA працюють як радіотелескопи. Вони відрізняються від традиційних оптичних телескопів тим, що приймають хвилі міліметрового і субміліметрового діапазону (приблизно в тисячу разів довше хвиль світла). "ALMA дозволить розглянути "пилові" області, куди не може проникнути світло", - сказав Евін ван Дисхок, член керівництва ALMA з Нідерландів. Експерт підкреслив, що обсерваторія не буде намагатися знайти ознаки життя на інших планетах, а збирається досліджувати тільки складні молекули.

Астрономічний комплекс побудований на висоті 5 тисяч метрів в чилійській пустелі Атакама, неподалік туристичного міста Сан Педро і 1 700 км. на північ від столиці країни Сантьяго. Це місце знаходиться достатньо близько до Екватора, щоб з нього можна було побачити 73% північної частини неба і 87% неба в цілому. Мінуси такого розташування в тому, що температура повітря тут коливається від + 20 до - 20 градусів, тому доведеться постійно підтримувати необхідну температуру і вологість.

Сьогоднішнє урочисте відкриття стало формальним початком досліджень ALMA, перші знімки з якої було отримано ще в 2011 році. Тоді використовувалася тільки третина антен. Сьогодні працюють 57 з 66, а інші будуть введені в дію вже до жовтня. Діаметр більшості приладів становить 12 м, у деяких з них - 7 м, а загальна довжина системи антен складе 16 км. Таку відстань між ними дозволить ALMA отримувати деталі з чіткістю в 10 разів більшою, ніж космічний телескоп Hubble, один з найпотужніших телескопів NASA. Дані з приладів обсерваторії обробляє спеціально розроблений суперкомп'ютер, який здатний виконувати до 17 квадрільонов (10 до 15 ступеня) операцій на секунду.

Амбітний проект розроблений Європейською організацією астрономічних досліджень у Південній півсфері (ESO), в яку входить 14 європейських держав, а також за участю США, Канади, Японії, Тайваню, Бразилії і Чилі як приймаючої сторони. Його вартість становить близько $ 1,5 млрд. Перший договір між ESO і Сполученими Штатами було укладено в 2003 році. Через рік до нього приєдналася Японія.

У Чилі розташовані ще два об'єкти ESO. Один з них - найбільший наземний оптичний телескоп світу, "Дуже Великий Телескоп" (Very Large Telescope). Однак ESO планує спорудження нового приладу, який забере його титул: він називатиметься "Європейський надзвичайно Великий Телескоп" (TelescopioEuropeoExtremadamenteGrande), а діаметр його сегментного дзеркала складе 39,3 м. !zn

Читайте також:

Телескоп ALMA простежив за народженням зірки і її планет

Найбільш високогірний суперкомп'ютер телескопа ALMA готовий до роботи

Канада запустить перший у світі супутник-телескоп для відстеження астероїдів

Новий телескоп вперше дозволив розглянути зародження гігантських зірок (ФОТО)