Творці овечки Доллі знайшли альтернативу клонування, створивши "Свиню-26"

16 квiтня 15:25

В Единбурзькій лабораторії з'явилося на світ порося, що має імунітет до африканської чуми свиней. Воно було створено новим методом "генетичної корекції".

 

Шотландська лабораторія в інституті Росліна в Единбурзі, співробітники якої клонували знамениту вівцю Доллі, повідомила про створення першої тварини методом "генетичної корекції".

Порося, якого називають просто "Свиня-26", народилося ще чотири місяці тому, але вчені оголосили про це тільки зараз.

Як стверджують дослідники, новий метод більш швидкий і ефективний, ніж клонування, і він не передбачає використання стійких до антибіотиків генів, проти яких виступають супротивники генного модифікування.

Учені сподіваються, що "генетична корекція" дозволить зробити генну інженерію тварин більш прийнятною для суспільства, і в майбутньому допоможе вирішити проблему харчування для населення земної кулі.

Дана технологія дозволяє безпосередньо працювати з заплідненою яйцеклітиною без необхідності задіяти складні методики клонування. З генетичного коду вилучається лише одна ланка, яка заміняється новим генетичним матеріалом. Причому успішність проведення становить від 10 до 15% у порівнянні з менш ніж 1% в існуючих методів.

Дослідники говорять, що процес, який імітує природну генетичну мутацію, настільки близький до неї, що без вивчення ДНК тварини неможливо визначити, чи був він змінений штучно.

Поросяті вживили спеціальний ген, який зробив тварину несприйнятливою до небезпечного вірусу - африканської чуми свиней. Цей ген був узятий від диких африканських свиней, що мають до нього природний імунітет, але не можуть схрещуватися зі своїми європейськими колегами.

Учені впевнені, що такий метод може бути застосований і до інших домашніх тварин, у тому числі великої рогатої худобі та овець. Тим самим їм можна буде виробити імунітет до цілого ряду захворювань. !zn