Таджикистан заблокує більше 130 сайтів, у тому числі соцмережі

21 грудня 20:15

Служба зв'язку при уряді Таджикистану віддала розпорядження інтернет-провайдерам про блокування 131 сайта, що в основному містять музику та відео, у тому числі соціальних мереж "Вконтакте", "Однокласники", Twitter.

 

Служба зв'язку при уряді Таджикистану дала вказівку інтернет-провайдерам республіки заблокувати ряд сайтів, серед яких популярні соціальні мережі, а також музичні та відеоресурси, повідомили в компаніях-провайдерів.
"Ми сьогодні отримали письмове розпорядження служби про блокування 131 сайта, серед яких соцмережі" ВКонтакте" і "Однокласники", Twitter, topvideo.tj (таджицький аналог YouTube) та цілий ряд інших менш відомих ресурсів", - повідомив один з представників компанії-провайдера .
На даний момент всі ці сайти залишаються у вільному доступі в Таджикистані. Компанії-провайдери обіцяли пізніше надати "Інтерфаксу" повний список інтернет-сайтів, які служба зв'язку розпорядилася заблокувати.
"Швидше за все, ми утримаємося від блокування до понеділка, 24 грудня. Все ж список сайтів дуже великий, а причин блокування в листі служби не наводиться", - сказав інший представник провайдерів.
За їх словами, в список неугодних не потрапили раніше блокували в Таджикистані Facebook і YouTube.
З 26 листопада по 7 грудня вдруге за поточний рік у Таджикистані був обмежений доступ до соцмережі Facebook, що викликало критику з боку Євросоюзу і США, після чого прямий доступ до сайту знову був відкритий.
Facebook був заблокований в Таджикистані, як пояснив глава Служби зв'язку Біг Зухуров, по "прохання громадськості", яка звинуватила таджицьких користувачів соцмережі в образі "шанованих людей" республіки. Понад півроку в республіці залишаються заблокованими ще близько 30 інших сайтів, а також цілий ряд ресурсів, що спеціалізуються на розміщення критичних матеріалів на адресу чинної влади Таджикистану.
Інтернет-користувачі в Таджикистані активно діляться один з одним способами обходу заборон властей: більшість користувачів вже знають, що таке проксі-сервера і як ними користуватися.
У Таджикистані в листопада 2013 року мають відбутися чергові президентські вибори. !zn
Читайте також: