Створено пристрій для проведення вакцинації без уколів

12 березня 03:05

Капсула поставляє вакцину через слизовий шар внутрішньої оболонки щоки.

 

Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі створили капсулу, яка дозволяє проводити вакцинацію пацієнтів без уколів і, як наслідок, без болю, повідомляється на сайті університету.

Мініатюрна капсула пробиває слизовий шар внутрішньої оболонки щоки, що, за твердженням вчених, є абсолютно безболісним процесом.

Пристрій MucoJet являє собою 15-міліметровий циліндр з кулькою діаметром сім міліметрів на кінці. Для того, щоб скористатися капсулою, необхідно стиснути кульку, що дозволить зруйнувати мембрану, що з'єднує два відсіки. В одному з них знаходиться вода, а в другому – сухе хімічне реактивне паливо. Після змішування речовин вони створюють достатній тиск, щоб видавити крихітний поршень, який, у свою чергу, виводить вакцину з маленького отвору з високою швидкістю.

Якщо при цьому утримувати пристрій біля внутрішньої частині щоки, швидкості виходу вакцини з сопла вистачить, щоб пробити слизовий шар. Там вакцину зустрінуть антигенпрезентуючі клітини, які допоможуть прискорити реакцію організму на патогени.

Читайте також: Собаки можуть обманювати людей для отримання вигоди – вчені

Як підкреслюють вчені, на даний момент вони не проводили випробування на людях, але досліди, проведені на тваринах, показали ефективність такого методу в порівнянні зі звичайними ін'єкціями.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.