Стів Джобс залишає посаду глави Apple

25 серпня 06:42

Глава американського комп'ютерного гіганта Apple Inc. Стів Джобс, творець культових електронних пристроїв компанії, заявив у середу, 24 серпня, що залишає свій пост.

 

У листі до ради директорів С. Джобс повідомив, що "настав день", коли він більше не може повною мірою виконувати свої обов'язки, відповідати очікуванням CEO, і тому подає у відставку. При цьому має намір залишитися главою ради директорів Apple й співробітником компанії.

С. Джобс рекомендував призначити новим головним виконавчим директором Тіма Кука, який виконував обов'язки CEO останніми місяцями.

"Упевнений, що найкращі, найінноваційніші дні Apple ще попереду», - написав С. Джобс.

У середу ж оголошено, що рада директорів Apple призначила новим CEO корпорації Т. Кука (працює в Apple з 1998 року).

The Wall Street Journal пише, що С. Джобс продовжуватиме брати участь у створенні нових продуктів компанії та розробці стратегічних планів її розвитку, має намір бути активним головою ради директорів (до цього такої позиції в Apple не було).

На вечірніх торгах акції Apple впали на 5%. Тим часом учасники ринку вважають, що можлива відставку С. Джобса, який уже кілька місяців перебуває на лікарняному, розраховано ринком раніше.

С. Джобс був одним із двох засновників Apple в 1976 році, позбувся керівного поста в ході перевороту в менеджменті в 1985 і повернув собі місце СЕО в 1997 році. За 10 років прибуток корпорації зріс у 12 разів.

У січні С. Джобс розіслав службовцям компанії електронний лист, в якому повідомив колег про те, що бере лікарняний, але продовжить приймати ключові рішення як головний виконавчий директор. Поточне керівництво компанії за відсутності С. Джобса здійснував головний операційний директор Т. Кук.

Першу половину 2009 року С. Джобс також провів на лікарняному, під час якого лікувався від раку печінки й переніс операцію з пересадки цього органу.

За станом його здоров'я стежили аналітики та експерти з усього світу, так як, згідно із загальним переконанням, він грає ключову роль, розглядається ринком як найважливіший фактор успіху компанії. Саме йому належать ідеї створення культових продуктів Apple, що дозволили збитковій компанії в короткі терміни стати одним з найбільших гравців на ринку високотехнологічних персональних пристроїв. Останніми роками під його керівництвом в Apple створено персональний комп'ютер iMac, музичний плеєр iPod, смартфон iPhone і планшетник iPad.

Офіційно Apple ніколи не повідомляла, що її CEO хворий, підкреслюючи, що здоров'я С. Джобса є питанням його приватного життя. Американська Комісія з цінних паперів і бірж в минулому розслідувала заяви Apple щодо здоров'я свого керівника, проте після цього не оголошено про якісь результати розслідування, не дано якихось рекомендацій.

Новини телеканалу 24