США і Китай розпочали віртуальну війну

05 березня 09:27

Вашингтон і Пекін звинувачують один одного у кібератаках. Американці вперше пригрозили ввести проти віртуальних агресорів економічні санкції.

 

США і Китай, які і раніше звинувачували один одного у віртуальній агресії, тепер опинилися на порозі повноцінного міждержавного кіберконфлікту.

Американські експерти звинуватили Народно-визвольну армію Китаю у хакреській нападі на держструктури США, приватні компанії та ЗМІ з метою шпигунства, пише "Коммерсант-Украина".

За даними доповіді компанії Mandiant, головна мета китайських хакерів - крадіжка промислових секретів. Їхніми жертвами стали більше 140 провідних західних компаній, значна частина яких знаходиться у США.

Нападу зазнали як представники IT-індустрії, так і компанії з військово-промислової, транспортної, фінансової, хімічної, енергетичної та інших галузей.

Шкода економіці США від кібершпигунства з боку КНР оцінюється експертами в десятки мільярдів доларів.

Вашингтон вперше пригрозив ввести торгово-економічні санкції проти держав-кіберагресорів. Відповідний документ, як стало відомо, вже готує Білий дім. Заступник держсекретаря США Роберт Хорматс назвав китайських кибершпигунів"найагресивнішими", але додав, що атаки на американські мережі здійснюють також хакери з Росії та Індії.

Між тим Пекін всі звинувачення на свою адресу відкинув, заявивши, що сам зазнає кібератак зі США.

"Як і інші країни, Китай стикається з серйозною загрозою з боку хакерів і є однією з головних жертв кіберзлочинності у світі", - сказав наприкінці лютого представник міноборони КНР Ген Яньшен, уточнивши, що 62,9% атак на китайські ресурси здійснено з території США.

Втім, за оцінками експертів, джерела кібератак вкрай складно відстежити, що робить виявлення реальних агресорів майже неможливим. Цей факт дав відомому американському політологові Збігнєву Бжезинському привід заявити про необхідність "нових правил ведення воєн".

За його словами, колишнє правило "чини з іншими так, як хочеш, щоб чинили з тобою" у століття кібертехнологій вже не працює. "Вся міжнародна система поставлена під загрозу, - попереджає експерт. - Держави, які впливають на глобальну стабільність і володіють потужним технологічним потенціалом, повинні розробити правила, що забороняють здійснення прихованих актів агресії".

Нагадаємо, скандал вибухнув після того, як в кінці січня кілька великих американських ЗМІ (New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg і ряд інших) оголосили про злам їхніх комп'ютерних мереж.

Пояснивши, що хакерів цікавила інформація, пов'язана з Китаєм (насамперед дані про джерела західних журналістів у Піднебесній), видання звинуватили в кібератаці влади КНР.

Президент США Барак Обама в доповіді конгресу про стан справ у країні заявив, що Сполучені Штати повинні протистояти загрозам з кіберпростору.

"Зараз вороги США шукають можливості для організації диверсій у нашій системі енергопостачання, фінансових інститутах і системах управління повітряним рухом. Ми не можемо собі дозволити не діяти перед обличчям реальних загроз нашій безпеці і економіці", - підкреслив він. !zn

Читайте також:

Китай обійшов США і став найбільшою торговою державою у світі

У хакерській атаці на Apple, Facebook і Twitter запідозрили українців

Виявлена кібермережа, що шпигує за урядовими організаціями