Сліпі риби виявилися здатні "ходити" по стінах

25 березня 17:50

Рухи риби нагадують ходу наземних чотириногих тварин.

 

Вчені встановили, що одна з печерних риб Таїланду може "ходити" і підійматися водоспадами. При цьому її рухи найбільше нагадують ходу наземних чотириногих тварин на зразок саламандр. Про відкриття повідомляється в журналі Nature Scientific Reports.

Риби Cryptotora thamicola в повній темряві хапаються за скелі і повзуть водоспадами в печерах. Унікальність "ходи" риб полягає в тому, що їхній тазовий пояс дозволяє їм дертися, переставляючи кінцівки по діагоналі, як це роблять ящірки.

Як відзначають вчені, зазвичай таз у риб представляє собою всього пару невеликих кісток, які необхідні для стабілізації черевних плавців. У Cryptotora thamicola ж тазовий пояс складається з комплексу кісток, які кріпляться до хребта за допомогою подовжених ребер. Крім того, Cryptotora thamicola відрізняють більш гнучкі хребці, більш близькі за будовою до хребців чотириногих.

Читайте також: Вчені створили наночастки для лікування злоякісних пухлин очей

Риба була відкрита ще у 1985 році, але тільки в 2015 тайський біолог Апинун Суварнаракша зняв її рухи на відео і показав записи своєму колезі із США, фахівця з біомеханіки. На думку вчених, анатомія риби дозволить зробити нові відкриття про те, як 420 мільйонів років тому тварини виходили з моря на сушу і плавники поступалися місцем лапам.

Раніше вчені довели наявність у риб свідомості. В якості реакції на стресовий стан у риб спостерігається "емоційна лихоманка", яка вважається ознакою наявності свідомості у тварин.